Membrii Biroului Judeţean al PSD Bihor l-au desemnat vineri, prin vot unanim, pe preşedintele organizaţiei, Ioan Mang, ca propunere pentru ocuparea în mandatul 2012-2016 a postului de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor care revine social-democraţilor, conform înţelegerii din cadrul USL şi a protocolului încheiat cu UDMR în februarie 2011.

După ce liberalul Cornel Popa a fost ales preşedinte al CJ Bihor, iar în urmă cu trei zile a fost făcut public anunţul că una dintre cele două poziţii de vicepreşedinte al instituţiei va reveni, din raţiuni de „stabilitate", liderului UDMR Bihor Alexandru Kiss, vestea că Mang va fi cel de-al doilea vice contrazice o informaţie anterioară potrivit căreia acest post urma să-i revină unui alt reprezentant al PSD, Marius Rotar, fost şef al Vămii Borş.

Contactat de BIHOREANUL, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a confirmat dorinţa sa şi a colegilor de partid de a prelua o funcţie de vicepreşedinte la Consiliul Judeţean, afirmând că decizia este bazată pe cel puţin două argumente.

„Primarii noştri mi-au solicitat să echilibrăm masa discuţiilor la conducerea judeţului prin ocuparea de către mine a unui post de vicepreşedinte al Consiliului, pentru că atât preşedintele cât şi celălalt vicepreşedinte de CJ sunt lideri de partide", a spus Mang, referindu-se la faptul că în frunte instituţiei vor sta trei „egali" din punct de vedere politic.

De asemenea, a mai spus Mang, prin asumarea funcţiei de vicepreşedinte de către el va fi mai uşor ca împreună cu liderul liberal Cornel Popa să faciliteze alocarea pentru judeţ a unor fonduri din partea Guvernului condus de liderul PSD Victor Ponta. Pe care - spune Mang - l-a anunţat cu privire la intenţia sa încă de la începutul săptămânii: „L-am informat pe domnul preşedinte Ponta cu câteva zile în urmă, iar domnia sa mi-a spus că fac foarte bine dacă rămân în judeţ, pentru că în acest fel se va întări şi organizaţia".

Pe de altă parte, însă, opţiunea preşedintelui PSD Bihor este explicabilă şi prin prisma faptului că, la toamnă, când putea candida pentru un nou mandat de parlamentar, Mang nu ar fi fost deloc sigur de reuşită. Ajuns în 2008 senator în colegiul uninominal Oradea de pe locul al patrulea, prin redistribuire, politicianul social-democrat poartă de luna trecută un bagaj personal negativ, deoarece imediat ce a fost investit ca ministru al Educaţiei a şi trebuit să renunţe la funcţie din cauza unui imens scandal de plagiat, încă nelămurit.

De altfel, vineri era programată o audiere a lui Mang în Consiliul Naţional de Etică universitară, care cercetează corectitudinea titlurilor academice, însă aceasta a fost amânată.