PDL-işti în prizonierat

Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a dezvăluit vineri, într-o conferinţă de presă, că liderilor PDL le este atât de teamă să nu cadă Guvernul încât vor să interzică parlamentarilor partidului posibilitatea de a-şi exprima votul la moţiunea de cenzură, programat pe miercurea viitoare.

"Parlamentarilor PDL li se impune să nu voteze nicicum, ci să rămână în bănci. Conducerii PDL îi este teamă că, dacă parlamentarii vor primi bile pentru vot, nu ar vota cu ele la vedere şi s-ar exprima în favoarea moţiunii de cenzură, deci pentru căderea Guvernului. Pentru că liderii PDL nu mai sunt siguri de propriii lor parlamentari, vor să le interzică pur şi simplu să-şi exercite mandatul", a spus senatorul Ioan Mang.

Liderul social-democrat a afirmat că momentul moţiunii de cenzură de miercuri este pentru parlamentarii PDL momentul adevărului. "Atunci vom vedea care parlamentar PDL a fost trimis de partid şi care este trimis de cetăţeni în Parlament", a mai spus senatorul Mang.

Acesta a mai adăugat, pe de altă parte, că există deja cel puţin trei senatori PDL care vor trece în Opoziţie săptămâna viitoare, fapt care va modifica raportul de forţe din camera superioară a Parlamentului. "Doi senatori PDL vor trece la PSD şi unul vrea să treacă la PNL. Astfel, în Senat raportul dintre Putere şi Opoziţie va fi de 68 la 68, iar pe viitor orice absenţă a unui senator va decide care legi vor trece, ale Puterii sau ale Opoziţiei", a explicat Ioan Mang.

Guvernul nu mai mizează pe PDL-işti

Pentru a ilustra faptul că înşişi liderii PDL nu mai pot avea încredere în voturile parlamentarilor democrat-liberali, senatorul Ioan Mang a dat două exemple recente, de propuneri legislative venite din partea executivului, dar respinse de parlamentarii PDL.

"Ordonanţa de Guvern 77 iniţiată de ministrul Educaţiei a fost respinsă în unanimitate în Comisia de Învăţământ, deci inclusiv de senatorii PDL, care au anulat astfel dorinţa Guvernului de a înstrăina bazele sportive şi taberele pentru copii. În Comisie am stabilit ca darea în concesiune a acestor facilităţi să fie făcută pe cel mult 15 ani, nu pe 49, cum voia Ministerul Educaţiei, iar destinaţia acestor baze sportive şi tabere pentru copii să nu poată fi modificată", a explicat Mang, care conduce Departamentul de Educaţie al PSD.

Un al doilea exemplu este votul dat pentru respingerea OG 79, iniţiată de acelaşi ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu. "Ministrul voia să nu mai finanţeze Academia de Ştiinţe Medicale şi Academia de Ştiinţe Tehnice, dar Ordonanţa a fost respinsă şi de Comisia de Educaţie, şi de plenul Senatului. Acest fapt arată că Guvernul nu se mai poate baza pe propriii senatori", a spus Mang.

Liderul PSD Bihor a adăugat că, în acest context, asumarea răspunderii Guvernului pe legea educaţiei este nu doar nelegală, ci şi zadarnică. "Guvernul vrea să-şi asume răspunderea pe legea educaţiei joi, la o zi după moţiunea de cenzură, dar acest lucru nu este constituţional, deoarece dacă o lege a intrat deja în dezbaterea Parlamentului, ea nu mai poate fi retrasă pentru a fi trecută prin Parlament prin metoda asumării răspunderii. Chiar şi în varianta ca Guvernul să rămână în funcţie după picarea moţiunii de cenzură şi a asumării răspunderii, noi vom continua să dezbatem legea educaţiei, astfel încât în decembrie legea pe care o vom adopta să înlocuiască legea pe care Guvernul îşi asumă răspunderea", a explicat senatorul Ioan Mang.