Dezvoltare fără încetare

Sub conducerea sa, PSD Bihor a avut cea mai intensă dezvoltare. Acesta a fost mesajul transmis joi de către preşedintele organizaţiei judeţene a social-democraţilor, Ioan Mang, care a anunţat că, până în acest moment, este singurul candidat la şefie cu câteva săptămâni înaintea Conferinţei Judeţene în care va fi aleasă o nouă conducere.

"Avem deja organizaţii în 99 de localităţi (n.r. - din totalul de 101 existente în judeţ), singurele unde nu avem sunt Vârciorogul şi Cherechiul", a spus Mang, adăugând că în ultimii ani, mai precis din 2009, de când a fost numit interimar la conducerea organizaţiei judeţene, aceasta a avut cele mai bune rezultate: dacă în 2008 PSD Bihor avea 14 primari, 207 consilieri locali şi şase consilieri judeţeni, acum are 15 primari, 250 consilieri locali şi patru parlamentari.

Mang a spus că în vederea Conferinţei Judeţene pentru alegerea unei noi conduceri (care va avea loc cel mai probabil pe 28 martie, la Casa de Cultură a Sindicatelor), au avut loc alegeri în 77 din cele 99 de organizaţii locale, care au stabilit totodată şi numărul de delegaţi.

Delegare după rezultate

Algoritmul de stabilire a ţinut seama nu atât de numărul membrilor fiecărei organizaţii, ci de rezultatele obţinute la alegerile locale din 10 iunie şi la cele parlamentare din 9 decembrie 2012, a explicat Mang.

"Se împarte numărul de voturi de la alegerile locale la 120 (un coeficient stabilit ca să nu avem peste 600 de delegaţi, câţi încap în Casa de Cultură a Sindicatelor), iar apoi la această sumă s-a adăugat 2 dacă organizaţia are primar, sau 1 dacă are doar viceprimar, şi apoi diferenţa între numărul de consilieri locali din 2012 şi cel din 2008", a explicat Mang acest algoritm.

El a dat şi două exemple: organizaţia din Batăr, care la locale a obţinut 654 voturi, acest număr a fost împărţit la 120, ceea ce a dat 5 delegaţi, la care s-a adăugat diferenţa de consilieri între 2012 (când are 5) şi 2008 (când avea 2), ceea ce înseamnă că la Conferinţa Judeţeană vor fi 8 delegaţi. Alt exemplu: organizaţia Budureasa a strâns în vară 75 de voturi, ceea ce împărţit la 120 dă o cifră mai mică decât unu, iar pentru că aici PSD nu are nici primar şi nici viceprimar, suma finală e tot zero, dar organizaţia va avea un singur delegat, ca toate celelalte aflate în aceeaşi situaţie.

"Vici" mai puţini

Ioan Mang a mai spus că în cursul zilei de joi Comitetul Executiv al organizaţiei judeţene va începe să înregistreze candidaturile membrilor de partid care îşi doresc funcţii de conducere.

Întrebat de jurnalişti, Mang a afirmat că, deocamdată, la şefia organizaţiei nu va avea nici un competitor, iar despre numărul de membri ai viitorului Consiliu Judeţean al PSD Bihor că acesta va fi de maximum 151 de persoane, din care cel mult vor fi vicepreşedinţi. Conform statutului, a precizat el, PSD Bihor putea avea 15 vicepreşedinţi.

Conferinţa Judeţeană a PSD Bihor va avea loc pe data de 28 martie, aşa cum a propus Mang, doar cu condiţia ca această dată să fie aprobată de conducerea centrală a partidului, în condiţiile în care şefii de organizaţii judeţene din regiunea de Nord-Vest "s-au vorbit" să facă toţi alegerile în intervalul 28-30 martie, pentru a putea participa la aceste alegeri şi delegaţi de la "centru". Numele liderilor centrali care vor veni la Oradea nu este cunoscut încă, dar sigur nu va fi preşedintele partidului, Victor Ponta, a anunţat Mang, iar aceasta din cauza îndatoririlor de premier care îi ocupă timpul.