Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a reclamat la Biroul Electoral Judeţean, cerând şi sesizarea Poliţiei, bannerele electorale publicate pe site-urile de ştiri de candidatul Pro România pentru Senat, Viorel Cataramă, acuzându-l pe acesta că foloseşte ilegal imaginea senatorului PSD Florian Bodog, şi el candidat pentru un nou mandat la Senat, cu un „mesaj defăimător” - "Laşii şi fricoşii Bihorului” -, mesaj care „poate influenţa negativ alegătorii”. 

Concret, în plângerea înaintată BEJ Bihor miercuri, 18 noiembrie, Mang cere în numele PSD Bihor obligarea Pro România Bihor "să înlăture de pe toate mediile de difuzare materialul de propagandă electorală defăimător la adresa PSD", dar şi "să sesizeze Poliţia în vederea sancţionării contravenientului".

"Speculativ, defăimător"

Petiţia se referă la bannerele care îl promovează pe Viorel Cataramă, candidat în Bihor la Senat din partea Pro România, şi care conţin într-o parte imaginea unor politicieni de la PNL şi PSD, inclusiv Florian Bodog, senator PSD şi candidat la alegerile parlamentare, cu mesajul "Laşii şi fricoşii Bihorului". În opinia PSD Bihor, afişul are caracter denigrator, transmiţând un mesaj electoral "speculativ și defăimător".

"Caracterul ilegal al mesajului de propagandă electorală al Pro România este cu atât mai grav cu cât acesta, pe lângă faptul că este defăimător la adresa PSD, utilizează în mod ilegal denumirea PSD, precum şi culoarea roşie a partidului, provocând confuzie şi transmiţând mesaje eronate alegătorilor, prin manopere dolosive, fapt care impune sancţionarea promptă a unei atari conduite la un competitor electoral".

Prin urmare, Mang cere BEJ să oblige Pro România să înlăture bannerul de pe site-urile publicaţiilor locale, dar şi să sesizeze Poliţia "în vederea sancţionării contravenientului", adică pe Viorel Cataramă, invocând Legea 208/2015, care reglementează organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, unde se interzic acţiunile de defăimare şi învrăjbire la adresa competitorilor electorali sub sancţiunea unor amenzi contravenţionale între 1.500 şi 4.500 lei.

”Am probe concrete că dl Bodog e foarte fricos"

Chestionat pe această temă, Viorel Cataramă se declară liniştit. "Cum se numeşte un om când refuză o confruntare? E fricos, nu pentru că îl denigrez sau îl calomniez eu, ci pentru că asta e realitatea. Domnul Bodog s-a ascuns în spatele imunităţii parlamentare atunci când DNA i-a cerut ridicarea imunităţii parlamentare pentru fapte de corupţie sau asimilate corupţiei. În loc să meargă să-şi probeze nevinovăţia în instanţă, de frică, s-a ascuns în spatele imunităţii parlamentare", susţine Cataramă.

Acesta se referă la cererea DNA adresată Senatului în toamna anului trecut, de a încuviinţa începerea urmăririi penale în cazul fostului ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, acuzat de abuz în serviciu şi fals intelectual, pentru angajarea fictivă a unei consiliere în mandatul său, cerere care a fost respinsă. "Unul din deputaţii actuali ai României, domnul Florin Roman l-a făcut de la tribuna Parlamentului fricos. Deci nu sunt singurul care am făcut această constatare", spune afaceristul. 

Pe de altă parte, Cataramă îi reproșează lui Bodog că nu şi-a cerut scuze nici pentru că a minţit când a fost acuzat de plagiat, deşi a pierdut definitiv procesul în care i s-a interzis să fie coordonator de doctorate. "Până la acea decizie a susţinut că e nevinovat. Când a primit acea decizie, fiind politician, era de datoria lui morală, de bărbăţie, să vină în faţa electoratului şi să spună că "am greşit, nu eu am avut dreptate şi îmi cer scuze”. Mai mult, la cererea presei, a refuzat să prezinte lucrarea de doctorat. Sunt fapte evidente, deci eu am făcut o constatare, aşa cum puteam să constat că pantofii domnului Bodog sunt maro sau că are un costum albastru. Dacă asta e realitatea, nu o poţi considera denigrare. Denigrare înseamnă să afirmi despre o persoană un lucru neadevărat. Aici nu e cazul. Sigur, s-ar putea să greşesc şi eu. Dar, până atunci, eu am probe concrete că domnul Bodog e foarte fricos", a comentat candidatul Pro România.

În analiză

Cert este că plângerea PSD Bihor va fi analizată în şedinţa Biroului Electoral Judeţean de vineri, după cum susţine directorul Cancelariei Prefectului, Ligia Oală.

"Domnul Cataramă a transmis deja o întâmpinare la această plângere, care va fi luată în discuţie, vineri, când se va întruni Biroul Electora Judeţean, iar hotărârea va fi făcută publică imediat după şedinţă. Deocamdată este singura plângere înregistrată în această campanie electorală", a spus Ligia Oală.