Grupul de firme patronat de fraţii Ioan şi Viorel Micula se confruntă cu probleme de la izbucnirea crizei economice, dar, susţin patronii, asta nu înseamnă că vor da afară personal. „Este o situaţie foarte grea. Accizele pe alcool au ajuns şi la 70%, iar guvernanţii ne pregătesc noi taxe şi pe alimente. Pe lângă asta, munca la negru a atins cote alarmante. În vreme ce noi plătim statului impozite pe salarii şi contribuţii la asigurările sociale, alţii şi-au închis firmele, dar lucrează în continuare", a declarat pentru BIHOREANUL Ioan Micula.

Cu toate acestea, preşedintele grupului a dezminţit vehement zvonurile conform cărora patronatul ar lua în calcul închiderea unităţii de la Rieni şi strămutarea unei părţi dintre angajaţi în alte unităţi de producţie din Ştei şi Sudrigiu. „Noi mergem pe varianta să nu închidem nimic! Doar dacă nu vom avea altă soluţie vom lua o astfel de măsură", a spus Micula.

Patronul speră că trustul va câştiga procesul pe care l-a intentat Statului Român după ce Guvernul a redus de la zece la doar patru ani scutirea de impozite pentru firmele care investesc în zonele defavorizate. „Am investit în Bihor sute de milioane de euro împrumutaţi din bănci şi de la partenerii noştri, iar când a fost să ne amortizăm investiţia a venit statul şi a anulat facilităţile. Sper că vom primi despăgubiri pe măsură să acoperim pierderile suferite", a declarat Micula.

Omul de afaceri a afirmat că dacă grupul de firme Transilvania nu va fi despăgubit va fi nevoit să închidă activitatea în unele unităţi de producţie. „De ce să plătim noi impozite şi taxe dacă ni se pun beţe în roate? Cu ce-am greşit, să îi ducem pe toţi în spate?", a întrebat retoric Micula.

Numai la nivelul judeţului Bihor grupul de firme Transilvania-European Drinks numără circa 8.000 de angajaţi.