Legea educaţiei a provocat dezbateri aprinse în cadrul Comisiei pentru învăţământ şi sport din Camera Deputaţilor. „Am negociat o zi întreagă în comisie, luni noaptea am ajuns la un punct de vedere comun, după care a doua zi UDMR a blocat Legea ANI şi Legea lustraţiei, ca să nu se voteze cu amendamentul legat de predarea istoriei şi a geografiei", a declarat deputatul PSD Ioan Roman, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Parlamentarul s-a declarat nemulţumit de faptul că aleşii PDL au cedat presiunilor UDMR şi au respins amendamentul PSD şi PNL care prevedea ca predarea materiilor istorie şi geografie pentru elevii provenind din minorităţile etnice să se facă în limba română, la fel ca în cazul literaturii.

„Mă deranjează faptul că limba română a ajuns subiect de troc", a declarat Roman. În ciuda acestui fapt, deputatul susţine că respectă dreptul minorităţilor de a studia în limba maternă. „Nu fac mare caz ca istoria şi geografia vor fi studiate în limba maghiară, fiindcă şi dacă erau predate în română dragoste cu sila nu se poate".

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri Legea educaţiei cu 181 voturi pentru şi 95 împotrivă, majoritatea amendamentelor PSD şi PNL fiind scoase din proiectul de lege.