Medic endocrinolog, 39 de ani, căsătorită şi cu doi copii, coproprietar împreună cu soţul, tot medic, al unei clinici private, Medena, Ioana Mihăilă este ceea ce oricine ar numi un om realizat pe plan personal şi profesional. 

După ce timp de cinci ani a fost membru PNL Bihor, dar fără să fi activat, cum ea însăşi precizează, în 2018, odată cu fondarea PLUS, a decis să se implice activ în politică şi, după doi ani, a devenit nu doar preşedintele organizaţiei judeţene Bihor, ci şi candidat la Primăria Oradea al Alianţei USR-PLUS. Ce anume a determinat-o să (re)intre în arenă şi ce planuri are, explică cititorilor BIHOREANULUI.

- De ce vreţi să candidaţi la funcţia de primar al Oradiei şi de când aveţi această intenţie?

- Intenţia o am din iarnă, când în PLUS şi în USR ne gândeam la candidaturi. Atunci contextul era altul, principalul favorit era Ilie Bolojan, şi un prim factor determinant a fost acela că trebuie să avem un mesaj complementar, mai degrabă decât unul foarte ferm opozant (n.r. - faţă de actualul primar), de aceea am fost o posibilă opţiune. 

În ce priveşte motivaţia, ea vine din cei zece ani de practică desfăşurată ca medic şi antreprenor. Din practica medicală mi-am dat seama că doar o parte dintre problemele de sănătate pot fi rezolvate de sistemul medical. Doar 20% din starea de sănătate a oamenilor ţine de sistemul de sănătate, restul de 80% depinzând de cum şi unde trăim. Acest "cum şi unde trăim" poate fi influenţat de administraţia locală, aşa cum şi sistemul de sănătate depinde într-o bună măsură de investiţiile locale.

În al doilea rând, ca antreprenor care porneşte un start-up, care îşi petrece o mare parte din timp rezolvând chestiuni birocratice şi care simte că statul vine mai degrabă în control decât în ajutor, îmi doresc să contribui la schimbarea relaţiei dintre structurile administrative şi mediul antreprenorial. Vreau să existe predictibilitate, transparenţă şi competenţă în structurile administrative, aşa încât antreprenorii să simtă că au un aliat atunci când doresc să investească în Oradea. Deci candidez, aş spune, pentru a face Oradea bine...

"Să pregătim oraşul pentru oameni"

- Care sunt cele mai importante proiecte pe care le propuneţi orădenilor în schimbul votului? Aveţi şi un proiect la care ţineţi mai mult decât la celelalte?

- În primul rând, vreau ca educaţia să fie un domeniu principal de investiţii locale. Conform unui raport al Băncii Mondiale din 2019, doar 60% dintre copiii născuţi în România îşi pot atinge potenţialul, deci trebuie să facem din educaţie o prioritate. Infrastructura şcolară, terenurile de sport din proximitatea şcolilor, facilităţile de petrecere a timpului într-un mod organizat după orele de şcoală sunt, toate, investiţii la îndemâna autorităţilor locale.

Un al doilea domeniu principal este sănătatea. Pe lângă investiţiile în infrastructura de sănătate, în reabilitarea şi dotarea spitalelor şi ambulatoriilor, trebuie să ne gândim şi la asistenţa medicală comunitară, aşa că o prioritate va fi creşterea numărului de asistenţi medicali comunitari şi de mediatori sanitari.
În ce priveşte mediul, reciclarea deşeurilor reprezintă o temă principală atât pentru mine, cât şi pentru consilierii mei, astfel încât să ne încadrăm în ţintele convenite cu UE. Mai vreau transparenţă în administraţia locală, profesionalizarea angajaţilor din instituţiile publice şi concursuri pe post "pe bune" în instituţiile subordonate autorităţilor locale. 

- Ce proiecte aveţi în ce priveşte sistemul de transport, termoficarea, celelalte reţele edilitare, de apă şi canalizare etc?

- În ce priveşte mobilitatea urbană durabilă, cred că trebuie să schimbăm paradigma în care pregătim oraşul pentru maşini, deoarece cu cât pregătim mai bine oraşul pentru maşini, cu atât mai multe maşini o să avem şi tot blocaţi în trafic o să stăm. Cred că trebuie să pregătim oraşul pentru oameni care utilizează alte mijloace de transport - pietonal, bicicletă sau transport în comun. Cu cât mai puţine maşini vor fi pe străzi, cu atât vom avea un trafic fluidizat. 

Vrem piste de biciclete care să lege de centrul oraşului fiecare cartier, aşa încât copilul din Rogerius să ajungă la Colegiul Gojdu în 20 de minute pe o pistă sigură, bine delimitată, semnalizată şi cu prioritate. Vrem să regândim transportul în comun, să nu îl abordăm ca pe ceva care neapărat trebuie să fie rentabil. Chiar dacă mergem pe pierdere într-o primă etapă, să avem mai multe autobuze la anumite ore, pentru ca oamenii să ştie că au predictibilitate şi că pot ajunge într-un timp scurt unde îşi doresc. 

În ce priveşte termoficarea, e clar că în Oradea nu pornim de la zero, s-au făcut investiţii importante, dar trebuie să diversificăm un pic "coşul energetic", inclusiv cu energie geotermală, în care în viitorul exerciţiu financiar al UE vom putea investi şi mai mult, poate şi prin incinerarea deşeurilor, toate acestea în paralel cu anveloparea clădirilor, aşa încât şi consumurile să se reducă. 

"Să ne stabilim obiective foarte ambiţioase"

- Cum s-ar putea îmbunătăţi, în optica dvs, sistemul sanitar local?

- Cred că, pe lângă investiţiile în infrastructura de sănătate, trebuie să avem grijă de asistenţa medicală comunitară. Acest lucru se poate face prin creşterea numărului de asistenţi comunitari şi prin asigurarea suportului tehnic şi a consumabilelor necesare funcţionării lor. Dar de asemenea cred, aşa cum am spus anterior, că sănătatea locuitorilor din Oradea va putea fi ameliorată prin proiectarea oraşului, astfel încât mersul pe jos şi mersul pe bicicletă să fie mai tentant decât mersul cu maşina, astfel încât facilităţile de practicare a sportului de masă să fie în proximitatea şcolilor şi a cartierelor, astfel încât seniorii să aibă locuri în care să poată să facă mişcare şi să socializeze... 

- Aveţi proiecte pentru sport? Dar pentru cultură?

- Eu cred că e important ca sportul să fie cât mai uşor încadrat în programul zilnic, de aceea spun că mersul pe jos şi pe bicicletă trebuie să devină o prioritate. Pe lângă asta, trebuie să creăm copiilor condiţiile să facă sport în curtea sau în proximitatea şcolii. În zonele vulnerabile, unde riscul de părăsire a şcolii e mai mare, am putea face centre comunitare, unde copiii să facă şi sport, şi artă, să aibă o masă caldă şi să-şi poată face lecţiile. 

În ce priveşte cultura, aş urma două direcţii. Una este de a o aduce mai aproape în cartiere, de a avea nişte spaţii şi bugete pentru ca artiştii orădeni să se desfăşoare acolo. Apoi, cred că trebuie să ne stabilim obiective foarte ambiţioase, căci drumul până la acele obiective înseamnă investiţii în cultură. De exemplu, cred că obiectivul de capitală culturală europeană după 2033 ar trebui avut în vedere, subliniez, pentru drumul pe care am putea să-l avem până acolo. Clujul, care şi-a depus candidatura de capitală culturală europeană, a reuşit să implementeze multe obiective din program şi fără să câştige competiţia, şi cred că asta i-a adus mari beneficii.

"Ştiu să muncesc şi în trei schimburi"

- Având în vedere că actualul primar Ilie Bolojan e recunoscut pentru capacitatea sa de efort - practic, lucrează în două schimburi -, cât sunteţi dispusă să munciţi zilnic pentru Oradea?

- Ca medic, ştiu să muncesc şi în trei schimburi. Pe lângă activitatea de la clinică, după-amiaza am un al doilea "job", activitatea de partid, iar seara urmează cea din familie, deci puterea de muncă nu e o problemă, nici disponibilitatea. 

- Cum caracterizaţi actuala administraţie locală, considerată foarte eficientă? Ce aţi păstra, ce aţi schimba?

- Cu siguranţă aş păstra Direcţia de fonduri europene. Restul deciziilor le-aş lua după ce aş face un audit intern în Primărie. 

- Veţi continua să amenajaţi parcări sau nu? Dar noi străzi? Pentru proiectele urbanistice veţi aproba tăierea de copaci sau nu?

- Parcări trebuie construite, dar în cartiere, nu în centru. Arborii tăiaţi trebuie înlocuiţi, cu specii autohtone cu coronament bogat, care contribuie la îmbunătăţirea calităţii aerului.

"Nu mi-e ruşine să întreb, nu mi-e greu să învăţ"

- Principalul contracandidat, după ce primarul Ilie Bolojan a decis să meargă la Judeţ, este actualul viceprimar Florin Birta. Ce atuuri consideraţi că aveţi în faţa acestuia?

- Un atu e că m-am obişnuit să administrez o afacere, deci am avantajul de a chibzui foarte bine orice investiţie în funcţie de raportul cost-beneficiu. Aşa consider că ar trebui cântărite toate investiţiile pe care le fac autorităţile locale: este mai rentabil să investim în palmieri pentru ştrandul Ioşia sau mai bine lăsăm arborii existenţi şi folosim banii pentru a construi un bazin didactic de înot lângă o şcoală? 

Un alt atu cred că este că de 10 ani sunt de "cealaltă parte" a sistemului de taxe şi impozite. Un antreprenor care ştie cum se câştigă banii în domeniul privat va cheltui cu mai multă responsabilitate banii orădenilor. 

- Cu ce calităţi compensaţi lipsa de experienţă în administraţia publică locală?

- În primul rând, niciodată nu mi-a fost ruşine să întreb, în al doilea rând, niciodată nu mi-a fost greu să învăţ lucruri noi. Adică, disponibilitatea mea de a învăţa şi faptul că am o echipă de specialişti pregătiţi să ajute la proiecte.

Fără PSD şi UDMR

- De ce orădenii nemulţumiţi v-ar vota pe dvs şi nu pe alţi reprezentanţi ai opoziţiei locale?r

- Eu cred că o persoană care a ales să facă parte din PSD şi să se asocieze cu infractorii - iar asta este valabil şi pentru UDMR - nu poate avea motivaţii oneste în politică. În ce priveşte celelalte partide, mai mici, cred că nu sunt suficient de consistente încât să ofere suport real pentru o candidatură.

- Ce rezultate credeţi că veţi obţine la Primărie şi la Consiliul Local? Cu cine vreţi să realizaţi o majoritate locală?

- Nu avem niciun sondaj, dar sperăm să repetăm performanţa de la europarlamentare, deci pentru noi este o ţintă să avem în Oradea 18%-20%, adică 6-7 consilieri. Nu am face niciodată o majoritate cu PSD sau cu UDMR, cu care avem o incompatibilitate insurmontabilă. O apropiere logică este faţă de PNL, dar centrată pe proiecte şi nu necondiţionată.

- Jocul cifrelor arată că cele mai mari şanse le are actualul viceprimar Florin Birta. Dacă va fi ales, veţi accepta să fiţi viceprimar? De ce probleme aţi vrea să răspundeţi?

- În USR-PLUS încă nu am discutat acest lucru, dar cred că un viceprimar al Alianţei va fi capabil să implementeze proiectele pe care ni le dorim. Dacă se va ajunge la o asemenea ofertă, cred că Alianţa ar trebui s-o accepte, iar dacă ar fi să fiu viceprimar mi-aş asuma partea de sănătate, de educaţie, probabil şi pe cea de investiţii prin fonduri europene.

Acest material a fost comandat de PARTIDUL LIBERTATE, UNITATE ŞI SOLIDARITATE (parte a alianţei electorale "Alianţa USR PLUS") Cod unic de identificare 21200391.