Ex-ministrul demisionar al Sănătăţii Ioana Mihăilă şi sub-prefectul Daniel Palaghianu, proaspăt schimbat din funcţie printr-o dispoziţie a premierului Florin Cîţu, şi-au prezentat realizările, luni, într-o conferinţă de presă organizată la sediul USR Bihor, alături de preşedintele formaţiunii judeţenea, deputatul Silviu Dehelean.

Mihăilă şi-a enumerat principalele măsuri adoptate şi prezentate, deja, în amănunt, cu ocazia ultimei întâlniri cu presa organzată săptămâna trecută, în calitate de ministru al Sănătăţii, pe tema bilanţului celor patru luni de mandat în fruntea Ministerul Sănătăţii, unele dintre acestea vizând gestionarea pandemiei de COVID-19, investiţii din fonduri europene, reforma managementului spitalelor şi creşterea accesului la servicii medicale de bază.

„Îmi pare rău că nu am reuşit să duc la capăt toate proiectele începute. În orice direcţie te uiţi, în acest minister, există lucruri de îmbunătăţit. Îmi pare bine, însă, că am reuşit să reglementăm piaţa medicamentelor deficitare. Faptul că nu a fost criză, înseamnă că a funcţionat”, a explicat Mihăilă, potrivit căreia predarea ştafetei către succesorul ei, Cseke Atilla, „a decurs lin”. „Numirea lui este o soluţie bună”, a spus Mihăilă.

Vin demolări!

Fostul subprefect Daniel Palaghianu, care vineri nu a vrut să comenteze decizia premierului Florin Cîţu de a-i demite pe cei 14 prefecţi şi 29 subprefecţi USR-PLUS din întreaga ţară, a ţinut să precizeze că a avut o colaborare bună cu prefectul Dumitru Ţiplea şi cu toţi colegii din instituţie, descriind echipa ca fiind "una sudată". "Apreciez că iniţiativele mele au fost implementate şi unele chiar finalizate”, a spus Palaghianu la întâlnirea de luni.

Printre proiectele importante ale fostului subprefect USR se numără introducerea sistemului electronic de management al documentelor la nivelul întregii prefecturi şi inventarierea clădirilor din albiile majore ale râurilor, expuse în caz de viituri, şi care urmează să fie demolate. „Exista o lege încă din 1996, prin care se pot lua măsuri pentru demolarea acestor clădiri, şi nu înţeleg de ce nu s-a pus în aplicare până acum. În total, în judeţ sunt 750, majoritatea construcţii agricole. Cei care nu vor să le demoleze îşi asumă răspunderea de a le păstra”, a declarat Palaghianu.

Modificarea normelor de arhivare a documentelor din Serviciul Paşapoarte, un alt proiect iniţiat de subprefect, nu a fost finalizat din pricina delăsării conducerii Direcţiei Generale de Paşapoarte. "Se ţin blocate documente de săptămâni, iar la Serviciul Paşapoarte din Bihor nu se mai poate lucra pentru că nu există spaţiu", a explicat fostul subprefect. 

Ar merge înapoi

Atât Mihăilă cât şi Palaghianu susţin că nu au ce să îşi reproşeze şi au admis că s-ar întoarce în funcţii dacă premierul Florin Cîţu ar fi schimbat din funcţie.

Legat de acest subiect, preşedintele USR Bihor, Silviu Dehelean, susţine că "PNL trebuie să înţeleagă că e pe o linie greşită cu acesta şi să vină cu un nou premier", care "ideal ar fi să fie un membru USR", dându-i drept exemple pe Dan Barna şi Dacian Cioloş. "Dacă nu, în spaţiul public au fost vehiculate şi alte nume, cum e cel al domnului Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor", a declarat Dehelean.

Legat de moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Cîţu, deputatul a ţinut să precizeze că între USR-PLUS şi AUR nu există o alianţă.

"Nu discutăm despre apropieri ideologice, proiecte legislative. Este o acţiune parlamentară de verificare a majorităţii pe care se sprijină guvernul Cîţu şi nu cred că această susţinere a AUR poate fi considerată o pată. Criza politică a fost declanşată de liniile roşii ale USR: furtul şi risipa de bani publici, piedicile puse în lupta anticorupţie. Amânarea dezbaterii moţiunii este ceva ce nu s-a întâmplat în istoria acestui parlament. Nici măcar Dragnea nu a îndrăznit aşa ceva", a mai spus parlamentarul.