Biroul Naţional al USR a agreat, duminică, lista de miniştri care ar urma să formeze Guvernul Cioloş, precum şi forma finală a programului de guvernare, acesta prevăzând între altele şi introducerea unor sancţiuni pentru medicii care răspândesc mesaje anti-vaccinare, precum şi alte măsuri pentru stăpânirea pandemiei Covid-19. Pentru portofoliul de ministru al Sănătăţii, Dacian Cioloş o propune tot pe orădeanca Ioana Mihăilă, medic endocrinolog.

Ioana Mihăilă a fost ministru al Sănătăţii şi în Guvernul Cîţu, ea dându-şi demisia alături de ceilalţi colegi din USR după ruptarea produsă în coaliţia PNL - USR - UDMR.

De altfel, din cabinetul Cioloș fac parte aproape toți foștii miniștri USR din guvernul Cîțu: Dan Barna la Externe, Stelian Ion la Justiție (demis de Florin Cîţu), Cristian Ghinea la Fondurile Europene, Cătălin Drulă la Transporturi, Claudiu Năsui la Economie.

Singurul ministru care își pierde postul este Ciprian Teleman, înlocuit de Monica Berescu la Ministerul Cercetării.

Alte portofolii grele sunt adjudecate de Ionuț Moșteanu (Ministerul Dezvoltării), fostul prefect Alin Stoica (Interne), Cristina Prună (Energie), europarlamentarul Dragoș Pîslaru (Finanțe), Nicu Fălcoi (Apărare) și Mihai Goțiu (Mediu).

Lista de miniștri și programul de guvernare, validate de Comitetul Politic, vor fi depuse luni în Parlament de premierul desemnat Dacian Cioloș.

Printr-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, Dacian Cioloş a făcut un apel la PNL şi chiar la PSD să voteze Guvernul Cioloş. 

"Poate ne rupem gâtul și veți scăpa de noi sau poate vom reuși să ținem lucrurile sub control și vă vom permite să vă numărați liniștiți procentele. Oricum ar fi, ieșiți în câștig, pentru că sunt convins că nu vreți să vă treziți pe tavă cu o țară demolată", a scris preşedintele USR.

Şansele ca Guvernul Cioloş să treacă de Parlament sunt slabe. Negocierile pentru obţinerea susţinerii din partea PNL au eşuat, iar Florin Cîţu i-a transmis public lui Cioloş că ar trebui să discute cu "partenerii" din PSD şi AUR, cu referire la faptul că cele două partide, alături de USR, au demis Guvernul Cîţu, prin moţiune de cenzură.


Prim ministru - Dacian Cioloş
Ministerul Finanţelor - Dragoş Pîslaru
Ministerul Afacerilor Interne - Alin Stoica
Ministerul Afacerilor Externe - Dan Barna
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - George Căţean
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Mihai Goţiu
Ministerul Justiţiei - Stelian Ion
Ministerul Apărării Naţionale - Nicu Fălcoi
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului - Claudiu Năsui
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Cristian Ghinea
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - Ionuţ Moşteanu
Ministerul Energiei - Cristina Prună
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii - Cătălin Drulă
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale - Oana Ţoiu
Ministerul Sănătăţii - Ioana Mihăilă
Ministerul Culturii - Iulia Popovici
Ministerul Tineretului şi Sportului - Tudor Pop
Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - Monica Berescu
Ministerul Educaţiei - Corina Atanasiu