Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut, miercuri, o convorbire telefonică cu preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski căruia i-a transmis că trebuie să rezolve situaţia care-i nemulţumeşte pe românii din ţara vecină, cea legată de noua lege a minorităţilor.

Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial al Administraţiei Prezidenţiale, presidency.ro, în timpul conversaţiei telefonice, Iohannis a vorbit despre "recenta lege a minorităţilor naţionale adoptată de Ucraina, care a creat preocupare şi nemulţumire la nivelul autorităţilor române şi al reprezentanţilor comunităţii române din Ucraina" şi a cerut Kievului "identificarea rapidă de soluţii care să răspundă şi să remedieze aceste probleme".

Acesta s-a referit la legea adoptată la finalul anului trecut, pentru care comunitatea română din Ucraina nu a fost consultată. Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a reacţionat atunci, susţinând că această situație este "regretabilă".

Concret, în noua lege nu există nicio prevedere privind utilizarea limbii materne în relaţia cu autoritatea judecătorească. De asemenea, Ministerul de Externe a transmis atunci că nu este clarificată "problema asigurării resurselor financiare pentru traducerea informaţiilor referitoare la evenimentele artistice şi culturale, atunci când este necesară asigurarea traducerii în limba de stat" şi "subzistă chestiunea lipsei de finanţare pentru asociaţiile reprezentative ale minorităţilor naţionale, fiind prevăzută doar posibilitatea finanţării punctuale pe bază de proiecte şi pe bază competitivă, în limitele bugetului alocat anual în acest scop".

În aceeaşi convorbire telefonică, Iohannis i-a mai spus lui Zelenski că România susţine în continuare lupta Ucrainei împotriva forţelor ruse care au invadat ţara, dar şi aderarea statului vecin la NATO şi UE.

Potrivit Administrației Prezidențiale din România, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat deschiderea pentru identificarea unor soluţii după adoptarea legii minorităților, "astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, de aceleaşi drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România".

Spre finalul convorbirii, Zelenski a transmis mulţumiri şefului statului pentru sprijinul acordat de România în război.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!