Bine că mister Joe Biden tocmai a șezut ore întregi pe telefon cu omologul chinez, dar domnul Iohannis n-a ieșit deunăzi din turnul de fildeș ca să meargă la Beijing, la summit-ul 17+1 adresat șefilor de stat din estul și centrul Europei. Chit că Xi Jingping promisese est-europenilor vaccinul care ajută uriașa Chină să aibă nici pe sfert numărul de victime Covid pe care-l înregistrează România.

Până n-a ieșit un vaccin anti-Covid pe piață, dl. Iohannis ieșea aproape zilnic la TV să ne povățuiască să ne spălăm pe mâini și să nu ne mai pupăm cu necunoscuții, de parcă era inspector sanitar, nu ditamai președintele.

Acuma, când este vaccin, dar nici pe departe pentru toți doritorii, Iohannis a lăsat-o mai moale cu "sanitarii pricepuți", în schimb e tare activ pe frontul "de-a v-ați ascunselea" cu mersul la școală. Or, dacă am avea vaccinuri suficiente, nu ar mai fi cazul bâlbelor cu deschis-închisul școlilor. Dar pentru asta ar trebui să se aplece pe atribuțiile diplomatice, că doar aia-i treaba președintelui.

Iar când te cheamă unul dintre primii trei puternici a planetei, ai ocazia să fii bărbat de stat și să dai de pământ cu orice bănuială de vasalitate slugarnică. Adică mergi să vezi ce zice omul și cu ce te poți alege, iar aliaților le poți spune, bunăoară, că strategiile geo-politico-economice pălesc când e vorba de sănătatea neamului.

De altfel, față de cine să se disculpe? Față de americanii care de când cu suspendarea liberei circulații în lume își organizează loviturile de stat acasă? Față de Joe Biden, care stă pe telefon cu Xi Jingping? Față de pămpălăul de Borrel, șeful diplomației europene?

Uite la Viktor Orban, care a onorat invitația la Beijing, chit că Ungaria suge deja bine-mersi deja atât de la țâța Europeană, cât și de la cea a Rusiei. Și cu atât mai bine, dacă poate profita și de avantaje dinspre Beijing.

Evident că și China e pe interes; am văzut cum au oprit importurile de vită după ce Australia a cerut o anchetă epidemiologică. Dar de ce să nu încercăm să profităm de faptul că asiaticii au o fixație pentru Europa, posibil din vremea când Marco Polo a deschis dominația?