La 58 de ani, arată ca de 45. Fost sportiv de performanţă şi antrenor de lupte greco-romane şi de judo, a devenit cunoscut cu câţiva ani în urmă, ca şef la Direcţia Judeţeană de Sport, iar apoi ca director al Clubului Sportiv Municipal, funcţie în care l-a numit, culmea, un primar liberal.

Intrat în PD în 1996, se recomandă drept un membru din "garda veche" a partidului, dar n-a ieşit în faţă până acum, când a decis să candideze la Senat în colegiul 4 Oradea. Ce l-a determinat la acest pas, într-o perioadă când PDL-iştii nu se prea înghesuie să iasă în public?

Sportul scoate oameni

- Sunteţi om de sport, dar şi om de afaceri. Ce v-a făcut să preferaţi discreţia?

- Risc să par acum lipsit de modestie, dar nu sunt genul care să bată toba că am făcut cutare sau cutare lucru. Mi-a plăcut mai puţin să vorbesc şi mai mult să acţionez, iar apoi să văd că oamenii din jurul meu sunt mulţumiţi şi că avem rezultate împreună.

- Jurnaliştii de sport zic că sunteţi un conducător de club atipic, care în loc să-i stoarcă vistieria scoate din buzunar pentru antrenori şi sportivi, mai ales pentru copii.

- Din păcate, şi în sport sistemul e cam lipsit de resurse, şi tot cam risipitor, iar mie nu-mi place să mă plâng că nu avem bani, iar apoi să nu avem nici rezultate. Mi-a plăcut să împart din ceea ce am şi cu sportivii, fiindcă mă consider şi acum un sportiv. Pe de altă parte, unii copii, dacă n-ar fi avut bani pentru o alimentaţie adecvată, echipamente, transport şi cazare la competiţii, ar fi abandonat şi s-ar fi pierdut. Inclusiv ca oameni, trăgând concluzia că nu merită să munceşti fiindcă nu eşti răsplătit. Am fost, însă, şi exigent, căci în schimb am cerut rezultate, medalii cu acoperire reală, să fie campioni naţionali, componenţi în loturile ţării, să ne reprezinte la campionate europene şi mondiale.

- Dar la ce bun sportul astăzi?

- Sportul aduce beneficii educative, economice, medicale şi sociale. Gândiţi-vă că un copil care se maturizează şi se disciplinează în sport va şti să-şi respecte adversarul, va fi bucuros când învinge, dar învaţă şi să piardă cu demnitate, să nu-l sperie eşecurile şi să continue. În sport, copilul creşte sănătos şi va fi un bun cetăţean. Eu tot spun că o sală de sport deschisă înseamnă un spital şi o puşcărie goale. În plus, sportul aduce şi câştig economic. La finala Cupei Campionilor Europeni la polo, în toată Oradea nu mai găseai liberă o cameră de hotel şi abia găseai una în Felix. Au fost încasări mari, iar o parte din bani au mers şi în bugetul local. La calificările pentru Olimpiadă, la fel: au fost transmisiuni TV în toată Europa, în Brazilia, şi gândiţi-vă la imaginea pe care a adus-o sportul oraşului, o imagine pe care alţii dau bani grei...

PDL, echipă cu PNL?

- În 2008, deşi eraţi pedelist, primarul Ilie Bolojan v-a pus şef la CSM Oradea, supărându-i pe liberalii care şi-ar fi dorit postul, dar mai ales pe fostul primar Petre Filip, care v-a acuzat de "colaboraţionism". De ce aţi acceptat?

- Noi putem fi adversari politici, dar eu nu pot întoarce spatele când e vorba de sport şi de interesele oraşului. Dl Bolojan m-a rugat să vin la CSM pentru că avea încredere în mine. Mi-a spus "Ionele, dacă ţie îţi dau un leu, eu ştiu nu numai că nu rămâne clubul fără leul acesta, ci că mai pui şi tu încă unul". CSM trecea prin momente foarte grele, salariile poloiştilor nu erau plătite de 6 luni, baschetul mai stătea doar în liceul sportiv, practic mi-a dat datorii de plătit. Dar nu puteam fugi sau să mă bucur că adversarul politic nu făcea faţă. Le-am zis colegilor să facă ce vor cu ameninţările lor, căci eu voi accepta rugămintea primarului, ca să ajut oraşul. Cum se ştie, s-au plătit salariile, polo-ul a revenit repede la normal, iar baschetul, care atunci trăgea să moară, aţi văzut, acum face săli pline şi bate cele mai bune echipe.

- La lansarea candidaţilor ARD i-aţi scandalizat, poate, pe colegii mai radicali, afirmând că "echipele nu se fac totdeauna cu aliaţii"...

- Binele comun al celor pe care îi reprezentăm înseamnă mai mult decât orice poveste declarativă. Aşa că mai zic o dată: echipele nu se fac totdeauna cu aliaţii, ci trebuie să fie împreună toţi cei care gândesc pozitiv, pentru că şi cei din partidul meu, şi cei din celelalte partide reprezentăm aceeaşi comunitate. Putem avea alte strategii, dar scopul trebuie să fie comun şi să nu distrugem ce au făcut bun alţii. Eu nu voi pune piedici unui primar numai pentru că nu e din partidul meu.

- În opinia dvs, pentru a guverna mai bine, ce partide ar trebui să se alieze?

- Categoric, cei care gândesc de dreapta: PNL şi PDL. Numai orgoliile unor persoane din conducerea celor două partide ne-au făcut duşmani.

Poţi face o echipă şi fără vedete

- De ce candidaţi acum, când şansele par mai mici ca oricând?

- Mai demult era înghesuială pe candidaturi, şi toată lumea se oferea să te ajute. Acum nu te mai ajută nimeni, şi sigur că rândurile s-au mai subţiat, dar suntem câţiva colegi entuziaşti care merită încredere şi pot să facă bine. Şi Unirea Urziceni a câştigat campionatul la fotbal, acum câţiva ani, fără să aibă nicio vedetă. Aşa şi în politică, poţi face o echipă şi fără vedete.

- Ce intenţionaţi să faceţi ca senator, dacă veţi fi ales?

- Fie că partidul meu va fi la putere, fie că va fi în opoziţie, voi încerca să fac lucruri de bun-simţ şi de folos. Vreau să îmbunătăţim legea sponsorizării, pentru că cea de acum nu îi ajută cu absolut nimic pe cei care sprijină sportul şi cultura, şi legea insolvenţei, pentru că în prezent există o mulţime de firme care nu-şi plătesc partenerii de afaceri, deşi patronii lor n-au nicio problemă cu banii. În plus, mai spun o dată: voi sprijini toate proiectele de dezvoltare a oraşului, pentru că mi-ar plăcea ca pe viitor, când în Oradea va fi din nou un primar de la partidul meu, şi proiectele lui să fie sprijinite de parlamentarii celorlalte partide.