Dacă îl asculţi ajungi să crezi că poţi răsturna lumea. "Viaţa te pune sub presiune: crapi sau rezişti! Problemele sunt însă ceva bun, pentru că afli din ce material eşti făcut!", spune tânărul, iar ochii scapără deasupra bărbii negre voit nerase ca să pară mai bătrân.

"Nu este putere care să te frângă câtă vreme lupţi. Renunţarea, nu viaţa, fabrică învinşi", încheie întinzând a salut mâna stângă. Mâneca dreaptă atârnă din umăr găsindu-şi sfârşitul în buzunarul sacolului. Ionuţ Breb şi-a pierdut braţul drept într-un accident, în copilărie, dar asta nu l-a împiedicat să facă lupte, box şi desen tehnic, iar în final să devină unul dintre cei mai eficienţi consultanţi şi oratori specializaţi în discursuri motivaţionale.

De la capăt!

La 12 ani a vrut să treacă Peţa pe ţevile de termoficare. S-a electrocutat în cablurile de înaltă tensiune şi s-a prăbuşit 6 metri în gol. După operaţii repetate medicii i-au salvat viaţa, dar nu şi braţul drept. A învăţat din nou să se îmbrace, să umble, să se dea cu bicicleta. Accidentul i-a dat viaţa peste cap. "După 5 ani am renunţat la lupte pentru că niciun medic nu risca să mă lase în competiţii. De ciudă, m-am apucat de box. După un an am renunţat fiindcă nici în ring nu mă lăsau", povesteşte Ionuţ.

Copil fiind, îşi dorea să ajungă arhitect. A absolvit Liceul Constantin Brâncuşi, specializarea desenator tehnic, dar s-a oprit. "E foarte greu să desenezi cu o singură mână. N-aş fi făcut niciodată performanţă", explică el. Pentru orice lucru, cât de simplu, a trebuit să lupte. "Am umblat 4 ani să fac şcoala de şoferi. În Oradea nu exista maşină modificată, aşa că a trebuit să merg la Bucureşti".

"Clienţii vor competenţă"

Ionuţ a intrat în afaceri încă de când era student la Management. "La sfârşitul unui interviu pentru un post de reprezentant-vânzări am mai stat de vorbă cu reprezentanţii firmei despre modelul lor de business. După 3 zile m-au sunat spunând: «Lasă vânzările. Dezvoltă-ne afacerea în Oradea!». Aşa am început", povesteşte tânărul care acum 3 ani a pus pe roate o revistă de publicitate, de la A la Z, adică de la recrutarea personalului până la tipărire.

Acum e propriul stăpân. Ionuţ a înfiinţat Breb Consulting în 2011, când criza făcea deja ravagii. În ciuda prăbuşirii pieţei, nu duce totuşi lipsă de clienţi. Consiliază firme cu privire la reducerea cheltuielilor şi la majorarea veniturilor şi caută oportunităţi de afaceri companiilor din ţările vecine. Lucrează pentru firme italiene de software care vor să-şi lărgească pieţele, pentru companii din industria auto care caută personal calificat şi pentru societăţi de retail din Ungaria care vor să se extindă.

"Clienţii sunt foarte pretenţioşi. Vor să discute cu cei pentru care ai mai lucrat, dar în final vorbesc rezultatele". Partenerii nici măcar nu-i bagă în seamă mâna lipsă. "Clienţii vor competenţă, iar aceasta vine în forme neobişnuite. Şi apoi, îmi şi convine. Cine mă vede o dată nu mă mai uită!", râde tânărul.

Cum să fii învingător

Căsătorit din februarie 2012 cu o economistă, Ionuţ îşi împarte viaţa între afacerea pe care o conduce şi viaţa de familie, dar găseşte timp şi pentru a ţine cursuri de vânzări, comunicare şi cultură organizaţională. "Angajatorii doresc rezultate imediat. Angajaţii care răzbesc nu sunt cu nimic speciali, atâta doar că au mai multă încredere în ei înşişi", spune Ionuţ, care s-a convins că puterea de a reuşi stă în fiecare. "Atitudinea e totul. Dacă eşti plângăcios şi te înconjori de plângăcioşi, se va lăsa cu jelanie colectivă. Când eşti în groapă, ai măcar bunul simţ şi nu săpa singur sub tine!", îndeamnă tânărul.

În fond, el este cel mai bun exemplu. A strâns din dinţi şi şi-a urmat visul indiferent cât de irealizabil părea, iar până la urmă şi-a făcut destinul cu mâna sa...


"Noi, românii, suntem capabili să ne planificăm obsesiv concediul de două săptămâni, dar în rest să ne lăsăm viaţa în voia sorţii. Aşa apar frustările: că n-am făcut, că n-am ajuns..."

Ionuţ Breb


MAESTRU ÎN DISCURSURI
Te "fac" din vorbe!

09 genunchi.jpgDin iulie 2013, Ionuţ Breb este preşedintele clubului Toastmasters Oradea, în care a intrat acum câţiva ani. "Românii nu au exerciţiul vorbitului în public. Am văzut bărbaţi grei, de 120 de kilograme, care - puşi să vorbească în public - roşeau imediat", zice tânărul.

Clubul numără circa 30 de membri, de la studenţi până la specialişti IT şi medici, reunindu-se săptămânal pentru ca fiecare să-şi exerseze abilităţile de comunicare, indiferent că este vorba de capacitatea de a ţine un discurs sau de a prezenta prin telefon o ofertă comercială.