Italia va fi gazda Campionatului Mondial de fotbal, competiție rezervată beneficiarilor de transplant. Competiția se va desfășura în perioada 8-14 septembrie, în localitatea Cervia, iar din lotul echipei României face parte și bihoreanul Ionuț Mânz, fostul căpitan de echipă de la Victoria Avram Iancu. El va fi chiar căpitanul naționalei României.

În februarie 2022 Ionuț a suportat, cu succes, un transplant de rinichi, iar acum revine pe terenul de fotbal în tricoul echipei naționale și cu banderola pe braț. Este ediția inaugurală a competiției pe plan mondial și nu va fi ușor pentru băieții noștri. Australia, Chile, Spania, Italia, sau Irlanda au chiar campionate interne.

„Prin componența ei, echipa este reprezentativă pentru segmentul pacienților post transplant, reunind beneficiari de transplant de cord, renal și hepatic. Din păcate este reprezentativă și pentru faptul că boala nu alege și nu întreabă, așa că echipa are în componență antrenor profesionist (licența UEFA), medic de meserie (specialist UPU), inclusiv jucători de fotbal. Ce-i leagă pe toți, pe lângă experiențele similare de boală, este iubirea pentru fotbal și recunoștința pentru donatori, pentru familiile care au acceptat donarea, pentru echipele medicale care fac ca viața să continue. Evenimentul sportiv este gândit ca un omagiu adus memoriei donatorilor de organe și o celebrare a vieții, subliniind importanța donării de organe și impactul pozitiv pe care aceasta îl are asupra vieților beneficiarilor de transplant. Prin participarea la această competiție, echipa ATR dorește să inspire și să încurajeze comunitatea largă în a susține donarea de organe”, arată un mesaj al conducerii ATR (Asociația Transplantaților  din România).

Lotul României (antrenor principal: Gabriel Voinea; antrenor secund: Gheorghe Vasile; președinte: Gheorghe Tache) este următorul:

Ionuț Mânz (căpitan), Gheorghe Zărnescu, Sorin Gheorghe, Mircea Budileanu, Sorin Bonea, Vitalie Lazăr, Victor Țepeș, Florin Tudose, Florin Dorobanțu. Cei doi antrenori vor fi și jucători la Cupa Mondială.

Delegația îi mai cuprinde pe Mircea Ciorcan (medic), Ana Teodora Panaete (suport tehnic) și Mihaela Bobar (foto-reporter).

Până se califică naționala de fotbal a României la un turneu final de Campionat Mondial, unde n-a mai fost de 26 de ani, nu ne rămâne decât să susținem această echipă reprezentativă, care a obținut deja, înainte chiar de a intra pe teren, o victorie și mai importantă: victoria vieții.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!