Biserica Ortodoxă nu va accepta revizuirea Constituţiei prin introducerea termenului de "partener" în locul actualei definiţii a familiei. "Nu vom accepta niciodată ca familia să fie trecută în Constituţie altfel decât a lăsat-o Dumnezeu: bărbat, femeie, copii! Nu există partener, partener există în afaceri, iar familia nu este o afacere", a avertizat clasa politică românească ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, duminică, în cadrul slujbei oficiate alături de Sinodul Mitropolitan, în Catedrala Episcopală "Învierea Domnului", din Centrul Civic.

În predica ţinută la încheierea liturghiei, ÎPS Streza a înfierat în numele Sfântului Sinod propunerea de modificare a Constituţiei astfel încât legea fundamentală a statului să permită ulterior oficializarea cuplurilor de acelaşi sex. "Vorbesc în numele Sfântului Sinod. S-au luat hotărâri, am trimis Parlamentului şi Guvernului o rugăminte, dar una foarte serioasă, de a păstra în Constituţie ceea ce a fost şi există: familia este celula de bază a societăţii, este compusă din bărbat şi femeie prin libera lor opţiune iar scopul este naştere de prunci. Ceilalţi n-au cum să procreeze dar vor să ia copiii noştri!", a spus mitropolitul Ardealului.

ÎPS Laurenţiu Streza i-a cerut ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, care a luat parte la slujbă, să transmită actualilor guvernanţi că Biserica Ortodoxă nu va ezita să se implice în lupta politică pentru valorile pe care le apără. "Vă rugăm să transmiteţi mai sus că noi stăm în calea stricăciunilor. Noi suntem întotdeauna deschişi spre lucrurile importante ale asocietăţii dar un singur lucru nu-l negociem, n-am negociat cu nimeni şi îi lăsăm pe toţi să spună câte vor, dar dacă vor să meargă pe alături de Biserică să încerce, că vor veni alegerile. Noi suntem totuşi 86% din populaţia ţării, ortodocşi, vor veni şi ceilalţi cu noi, nu-i nicio problemă", a afirmat ÎPS Streza.

Mitropolitul Ardealului a spus că Biserica are tot dreptul să se implice în lupta politică prin ieşirile publice ale reprezentanţilor săi. "Ne iertaţi că am intrat şi în lucruri de astea sensibile, dar mi-am amintit că vin alegerile şi noi îi chemăm alături de noi pe toţi cei pe care i-am votat. Nu ne e teamă, să ştiţi, degeaba strigă unii că Biserica... (n.r. - trebuie să se menţină în afara jocurilor politice). Da, avem şi noi poziţia noastră! Eu ca ierarh pot să spun pe cine vreau să votez, şi pe cine merită", a declarat ÎPS Laurenţiu Streza.

Catedrala episcopală "Învierea Domnului" s-a dovedit neîncăpătoare pentru mulţimea de credincioşi veniţi să asiste la liturghia oficiată de Mitropolitul Streza alături de Sinodul Mitropolitan. Sfânta Liturghie a fost oficiată de ÎPS Ioan al Covasnei şi Harghitei, PS Gurie Episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Andrei al Făgăraşului şi chiriarhul locului, PS Sofronie Drincec.

La serviciul religios au luat parte printre alţii, ministrul delegat Lucia Varga, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, vicepreşedintele Ioan Mang, viceprimarul de Oradea, Mircea Mălan, şi alte oficialităţi locale.