Angajaţii omului de afaceri Radu Pentie au început miercuri la prânz demolarea terasei Irish Pub construită fără autorizaţie în urmă cu ani de zile. Termenul limită pentru demolarea construcţiei, stabilit printr-o minută încheiată cu reprezentanţii Administraţiei Imobiliare Oradea pentru data de 1 august, a fost decalat cu câteva zile.

"Proprietarii localului au cerut o amânare până luni pentru a demola terasa în regie proprie, solicitare care a fost aprobată de conducerea Primăriei", a declarat pentru BIHOREANUL, Bela Porsztner, director adjunct în cadrul AIO.

Porsztner a mai spus că funcţionari ai instituţiei au fost însărcinaţi să verifice zilnic ritmul în care avansează dezafectarea terasei. În cazul în care proprietarii localului vor opri lucrările, acestea vor fi realuate de AIO, urmând ca ulterior să fie imputate firmei.

Război de uzură

Războiul municipalităţii cu localul Irish Pub a demarat încă pe mandatul primarului interimar Mihai Groza. Conflictul a pornit de la faptul că terasa a fost amenajată fără autorizaţie de construire şi s-a soldat cu trei procese între părţi şi amenzi în valoare de 18.000 lei aplicate localului, care au rămas însă neplătite.

Cea mai recentă dispoziţie a primarului privind demolarea terasei a fost dată de Ilie Bolojan şi datează din 26 aprilie 2012, dar punerea ei în aplicarea a fost amânată în mod repetat. Pe 12 iulie, când angajaţii AIO s-au prezentat la faţa locului cu camioane şi utilaje pentru demolare proprietarii localului s-au obligat să îşi dezafecteze construcţia de bună voie până la 1 august.

În ciuda faptului că nici acest termen nu a fost respectat, în semn de împăcare, municipalitatea a acordat localului o nouă păsuire şi ia încalcul varianta de a aproba amplasarea unui rând de mese în latura localului dinspre strada Republicii pentru a compensa suprafaţa care va fi demolată.

Primăria este cu atât mai motivată să pună capăt conflictului cu cât o parte din amplasamentul afectat de terasă va fi ocupat de ansamblul sculptural Holnaposok, reprezentând patru poeţi orădeni de etnie maghiară, în mărime naturală.