Liderii PPMT îşi îndeamnă electoratul să nu se prezinte duminică la urne pentru a se pronunţa cu privire la fuziunea prin absorbţie a localităţilor Oradea şi Sînmartin. "Sfătuim electoratul nostru să nu participe la referendumul din 10 mai", a declarat Csomortanyi Istvan, liderul PPMT Bihor, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

PPMT-istul spune că ar fi nedrept să susţină unirea celor două localităţi pentru că locuitorii din Sînmartin ar avea doar de pierdut prin alipirea la Oradea. "Ceea ce este cert este că prin fuziune Sînmartinul îşi va pierde dreptul să mai decidă asupra problemelor locale şi va pierde resursele locale care vor intra în bugetul comun. În schimb, nu poate nimeni să garanteze în privinţa dezvoltării economice după alipire", a spus preşedintele PPMT Bihor.

Mai mult, Csomortanyi se îndoieşte că municipalitatea orădeană îşi va ţine promisiunea de a nu majora impozitele din Sînmartin vreme de 10 ani. "Acum li se promite locuitorilor din Sînmartin că impozitele vor fi păstrate la actualul nivel vreme de 10 ani, cu garanţii prin lege, dar ştim noi ce garanţie prezintă o lege în România. Va veni alt Guvern, alt Parlament, şi se vor da alte legi. Şi apoi, e şi neconstituţional ca doi cetăţeni, în aceleaşi circumstanţe, să plătească impozite diferite", a spus Csomortanyi.

PPMT-istul a dat ca exemplu situaţia relativ similară a cartierului Episcopia care s-a alipit oraşului în anul 1956. "În loc să devină cea mai bogată comună din judeţ prin încasarea şi gestionarea taxelor şi impozitelor, cum este Borş, a devenit un cartier periferic, de rangul doi, sub nivelul general al oraşului şi cu toate sursele de poluare posibile: halda de gunoi, halda de şlam, CET-ul, zona industrială...", a argumentat PPMT-istul.

Csomortanyi a arătat că Episcopia este singurul cartier al oraşului străbătut de traficul greu, iar, în ciuda acestui fapt, toate demersurile făcute de localnici pe lângă municipalitate pentru amenajarea unui drum ocolitor au fost sortite eşecului.

În altă ordine de idei, liderul PPMT Bihor a anunţat că în urma alegerilor interne din 24 aprilie, liderul organizaţiei municipale Kristoffy Kristoff a fost înlocuit în funcţie de către Moldovan Lajos, pedagog la Liceul Ady Endre şi fost candidat pentru Senat la alegerile din 2012.

Moldovan şi-a propus să strângă legătura cu membrii organizaţiei municipale prin înfiinţarea a nu mai puţin de 15 organizaţii pe cartiere şi să crească numărul de membri ai PPMT Oradea. Ţinta partidului pentru viitoarele alegeri locale este să obţină două mandate de consilieri în deliberativul orădean. Moldovan va avea un mandat pe doi ani şi va fi sencondat la conducere de fostul preşedinte Kristoffy Kristoff.