Ofiţerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor au anunţat, miercuri, finalizarea cercetărilor privind administratorul şi contabilul unei firme, bănuiţi că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 500.000 lei, prin evaziune fiscală.

Potrivit comunicatului, în perioada februarie - decembrie 2013, administratorul societăţii, un cetăţean italian de 55 de ani, stabilit la Oradea, cu complicitatea contabilei, o aleşdancă de 41 ani, ar fi simulat livrări intracomunitare de legume şi fructe către firmă de tip fantomă din Ungaria.

"Poliţiştii îl bănuiesc pe administrator că ar fi comercializat respectiva marfă pe piaţa internă, fără evidenţierea tranzacţiilor în documentele contabile, eludând astfel plata TVA aferentă acestor operaţiuni", se arată în informarea Poliţiei.

Totodată, italianul e bănuit că nu ar fi înregistrat în contabilitate, în perioada 2013 - 2014, în mod distinct, cheltuielile deductibile şi cheltuielile nedeductibile, diminuând în acest fel profitul impozabil şi TVA colectată.

Paguba cauzată bugetului statului a fost stabilită la 536.665 lei, administratorul societăţii orădene fiind inculpat pentru evaziune fiscală, iar contabila pentru complicitate la evaziune fiscală.

Dosarul a fost înaintat Parchetului Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, cu propunere de trimitere în judecată a celor două persoane.