Tribunalul Bihor s-a pronunţat, marţi, în cazul omului de afaceri italian Zappa Aldisio Andrea, trimis în judecată pentru omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor după ce, pe 28 februarie, a împuşcat mortal un orădean de 35 ani, din cauza unei datorii de 13.000 de euro.

Astfel, magistraţii au decis condamnarea cetăţeanului italian la o pedeapsă de 16 ani de închisoare cu executare. Totodată, judecătorii au dispus disjungerea cauzei pentru a se pronunţa asupra daunelor solicitate de familia victimei, noul dosar urmând să intre în dezbatere în luna septembrie.

Sentinţa nu este definitivă. "În cazul în care nu este mulţumit de soluţie, inculpatul o poate ataca prin apel, iar procesul se va relua la Curtea de Apel Oradea", a declarat Cornelia Precup, grefier în cadrul Biroului de presă al Curţii de Apel Oradea.

Chiar dacă pentru faptele sale risca o condamnare de până la 25 ani, italianul a beneficiat de reducerea limitelor pedepsei cu o treime pentru că şi-a recunoscut vina. "Chiar şi aşa, Tribunalul Bihor a dispus o condamnare mare, egală cu limita maximă a pedepsei, după ce a fost redusă cu o treime", a explicat Cornelia Precup.

Crima s-a petrecut în dimineaţa zilei de 28 februarie. Orădeanul Nemes Attila, 35 ani, a fost împuşcat de italianul Zappa Aldisio Andrea în faţa blocului său, cu două focuri trase dintr-o armă de vânătoare căreia criminalul i-a tăiat ţeava.

Zappa a fugit de la locul crimei, însă a fost prins o jumătate de oră mai târziu, în comuna Tinca, în timp ce se întorcea acasă, în judeţul Arad. Italianul a fost reţinut în Arestul Poliţiei Bihor şi arestat pentru 30 de zile, măsură menţinută de atunci până în prezent.