Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Viorel Gavra, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, trimiterea în judecată a cetăţeanului italian Zappa Aldisio Andrea, acuzat că, pe 28 februarie, a împuşcat mortal un orădean. "Inculpatul şi-a recunoscut fapta, însă ancheta s-a prelungit din cauza unor chestiuni procedurale care trebuiau finalizate, printre care şi un experiment judiciar balistic", a declarat prim-procurorul Viorel Gavra.

Potrivit procurorului criminalist Alin Leucea, care a efectuat ancheta în caz, Zappa a declarat că l-ar fi ucis pe orădean din cauza unei datorii de 13.000 de euro, reprezentând un utilaj pe care i l-ar fi împrumutat victimei, iar acesta nu l-a returnat. "Noi nu am găsit acest utilaj şi nici acte care să ateste existenţa lui. Nici concubina italianului nu ştie nimic, iar inculpatul a fost extrem de reţinut în declaraţii. Nu a vrut să spună nimic mai mult", a declarat Alin Leucea, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Concluzia este că crima a fost premeditată. "Şi-a pregătit arma şi muniţia, l-a strigat pe orădean şi l-a împuşcat", a mai spus Leucea.

Trimis în judecată pentru omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, Zappa riscă închisoare de până la 20 de ani. Însă pentru că şi-a recunoscut fapta, cetăţeanul italian va putea beneficia de reducerea pedepsei cu o treime. Bărbatul, arestat la Oradea, a solicitat să fie transferat la Penitenciarul Arad, unde îşi are rezidenţa, şi a declarat că nu doreşte să fie extrădat.

Orădeanul Nemes Attila a fost împuşcat în dimineaţa zilei de 28 februarie, în faţa blocului în care locuieşte de fostul său partener italian, Zappa Aldisio Andrea. Italianul a tras două focuri, dintr-o armă de vânătoare căreia i-a tăiat ţeava.

Criminalul a fost prins o jumătate de oră mai târziu, în comuna Tinca, în timp ce se întorcea acasă, în judeţul Arad şi reţinut în Arestul Poliţiei Bihor. În aceeaşi zi, Zappa a fost arestat pentru 30 de zile, măsură menţinută până în prezent.