Giuseppe Criniti, italianul cu alură de dur, care s-a oferit în octombrie anul trecut să plătească cash 10 milioane de euro pe echipa FC Bihor şi pe stadion, şi să investească alte 20 milioane de euro în următorii cinci ani, a fost asasinat la Roma.

Ultima vizită, la iubită

Conform presei italiene, aşa-zisul investitor a murit vineri seară într-un spital din Roma după ce în noaptea de joi spre vineri, fusese împuşcat în cap pe o stradă din cartierul rezidenţial Infernetto din Roma, aproape de locuinţa fostei sale logodnice, pe care o vizitase.

"În urma mărturiilor luate de poliţişti, după ce şi-a lăsat fosta iubită acasă, Criniti a fost prins într-o ambuscadă aproape de casa acesteia. El a fost oprit de doi asasini, unul aflându-se pe un scuter şi altul într-o maşină. Unul dintre ei a scos brusc pistolul şi l-a împuşcat în cap", a scris vineri cotidianul italian La Repubblica în ediţia electronică.

Conform presei italiene, Criniti a avut numeroase antecedente penale fiind acuzat de-a lungul timpului inclusiv de conspiraţie, dar trăia oficial din lucrări de construcţii şi investiţii imobiliare. "În caz nu se exclude posibilitatea unei reglări de conturi, dar nici o pistă pasională", mai notează La Repubblica.

BIHOREANUL a aflat că Interpolul verifică inclusiv ipoteza că italianul ar fost executat ca urmare a unor afaceri murdare făcute în perioada cât a stat în România şi caută informaţii despre trecutul acestuia.

În vârstă de 41 de ani, Giuseppe Criniti a fost găsit zăcând într-o baltă de sânge de un locuitor al zonei care ieşise să-şi plimbe câinele. Italianul a fost transportat la spitalul San Camillo din Roma, unde a şi decedat vineri în jurul orei 18. Ancheta a scos la iveală faptul că bărbatul fusese împuşcat cu un pistol de calibru 7,65.

Trecut pătat

Antreprenorul italian a fost preşedintele a două cluburi de fotbal: Morrodoro din oraşul Teramo şi Sorianese din Viterbo, ambele falimentate.

Potrivit presei italiene, Criniti ducea o viaţă de lux şi conducea un Ferrari de culoare albă. În 2009, împreună cu alţi afacerişti italieni, printre care şi fratele său Antonio, fost jucător de fotbal, participase la o licitaţie pentru a cumpăra clubul Messina, oferind 140.000 de euro.

La Repubblica mai scrie că Giuseppe Criniti a fost arestat în anul 2000 în cadrul operaţiunii numite de poliţiştii italieni "Brancaleone". Criniti a ajuns în cătuşe alături de alte 41 de persoane, pentru trafic de cocaină.

Cu ţeapa la FC Bihor

Giuseppe Criniti s-a înfiinţat anul trecut la Oradea recomandat de un alt personaj controversat, observatorul Federaţiei Române de Fotbal, Romică Paşcu.

Italianul s-a oferit să cumpere clubul FC Bihor, aflat la acea dată într-o jenă financiară, şi a purtat discuţii cu primarul Ilie Bolojan şi preşedintele Consiliului Judeţean, prezentând un extras de cont vechi de două luni, neştampilat şi nesemnat, pe care scria că are pe numele său 23,5 milioane de euro la banca "La Caixa" din Catalunia, Spania. Investitorul a motivat, ca unor neaveniţi, că actul nu este autentificat fiindcă a fost scos prin internet-banking. De parcă nu ar fi putut solicita altul pe loc!

BIHOREANUL a avertizat încă de la acea dată că povestea aşa-zisului investitor nu stă în picioare, dezvăluind că italianul făcuse oferte similare şi altor cluburi din ţară, unde a promis că va aduce fotbalişti care de fapt s-au retras din viaţa sportivă. Mai mult, înainte de a veni la Oradea adus de Paşcu, Criniti, omul care se dădea milionar în euro, plecase de la divizionara B Tricolorul Breaza, lăsând la hotel facturi neplătite de peste 45 milioane de lei.

După negocieri prelungite în care a pus în repetate rânduri presiune pe autorităţile locale ca să îi cedeze clubul, italianul, însoţit de staff-ul său, s-a făcut nevăzut, lăsând în urmă, şi la Hotel Continental din Oradea facturi neachitate de 3.000 de euro.

Giuseppe Criniti a intrat ulterior într-un con de umbră, ajungând în vizorul presei doar în februarie 2010 când a ameninţat-o cu procesul pe Simona Senzual, modelul favorit al tabloidelor bucureştene, care a dezvăluit pe Facebook că ar avea o idilă cu italianul, lucru catalogat neadevărat de afacerist.

Citeşte pe aceaşi temă şi "Criniti ne credea cretini"