Siguranţa trebuie să fie pe primul loc! Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă le reaminteşte angajatorilor bihoreni că, în perioadele de frig extrem, sunt obligaţi să le asigure angajaţilor ceai cald, echipament de protecţie şi spaţii încălzite pentru refacerea capacităţii de termogenerare.

"Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor lua măsurile dispuse în Ordonanţa de Urgenţă 99 din 2000: reducerea programului de lucru, întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă potrivit prevederilor legale", se menţionează într-un comunicat al ITM Bihor.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor provocate de munca în condiţii de temperaturi scăzute extrem, angajatorii vor trebui să se asigure salariaţilor control medical la angajare şi control medical periodic pentru depistarea precoce a contraindicaţiilor privind munca la temperaturi scăzute.

La fel, firmele sunt obligate să le asigure angajaţilor cu afecţiuni sau contraindicaţii la lucrul în frig: relocarea în locuri de muncă mai protejate, reducerea programului de muncă, iar, la nevoie, primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară.

"Când termometrul scade sub minus 20 de grade sau în condiţii de vânt, care pot fi corelate cu aceste valori angajatorii trebuie să ia măsurile prevăzute de lege", a declarat inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu.

Potrivit comunicatului, inspectorii de muncă vor face controale în teren, iar în cazul în care vor constata nerespectarea măsurilor minimale pentru protecţia salariaţilor în perioadele de frig extrem vor aplica sancţiuni.