Analiza activităţii pe primele patru luni ale anului în curs a Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor relevă că angajaţii instituţiei au efectuat în intervalul ianuarie - aprilie 2010 controale în 2.228 de unităţi, încheind 2.616 procese-verbale de sancţiune.

Din acest număr, 562 au fost amenzi, în acest fel salariaţii ITM oferind bugetului de stat peste 2 milioane de lei.

Principalele motive pentru care inspectorii ITM au sancţionat unităţile controlate se numără neîncheierea contractelor individuale de muncă, nerespectarea prevederilor privind foile colective de prezenţă, repausul săptămânal şi munca suplimentară, neîntocmirea regulamentelor interne şi a fişelor postului, neachitarea la timp a drepturilor salariale ale angajaţilor şi nerespectarea prevederilor legale privind munca prestată noaptea şi în zilele de sărbătoare legală.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii miercuri de conducerea ITM Bihor, între lunile ianuarie şi aprilie numărul contractelor de muncă desfăcute a fost de 22.921, în timp ce numărul contractelor de muncă încheiate a fost de 17.949.

Situaţia, conform datelor ITM, se înrăutăţeşte de la o lună la alta. Astfel, comparativ cu luna martie, pe parcursul lunii aprilie numărul contractelor individuale de muncă nou înregistrate la ITM Bihor a crescut cu 9,13%, dar tot în luna aprilie au fost desfăcute cu 13,17% mai multe contracte de muncă decât în luna martie.

Toate aceste cifre, seci în sine, arată o scădere continuă a ocupării forţei de muncă, o creştere continuă şi accelerată a şomajului, dar şi a amenzilor pe care ITM le aplică tot mai puţinelor firme din judeţ.