Liniştea credincioşilor reformaţi din satul Ciocaia, ce aparține de Săcueni, s-a risipit ca un fum! În pragul marii sărbători a Învierii, localnicii au rămas fără "păstor", preotul comunităţii, Forró Csaba, fiind reclamat la Eparhia de Piatra Craiului de către un enoriaş care l-ar fi prins făcându-i ochi dulci fiicei sale în vârstă de numai 15 ani.

"Nu-i nimic adevărat", se jură parohul, care acum este cercetat disciplinar şi, până la finalizarea anchetei, a fost obligat să-şi pună sutana în cui...

Dovezile din telefon

Povestea care îl are ca protagonist pe Forró Csaba, parohul în vârstă de 34 de ani al bisericii reformate din satul Ciocaia, a ajuns de pomină luna trecută, când la sediul Eparhiei din Oradea a fost înregistrată reclamaţia unui enoriaş care îl acuză pe preot, om căsătorit, tată cu nevasta însărcinată iar, că ar fi îndemnat-o la păcat pe fiica sa de 15 ani, care i-ar fi picat cu tronc.

Sătenii zic că vecinul lor a aflat despre relaţia nepotrivită verificând telefonul fetei, în care a găsit atât apeluri făcute de preot, cât şi SMS-uri trimise de acesta cu mesaje de iubire, unele de-a dreptul deocheate. Ca atare, fără să stea pe gânduri, l-a dat pe iubăreţul în sutană pe mâna mai-marilor.

Suspendat

Potrivit Regulamentului disciplinar al Bisericii Reformate, constituie abatere orice încălcare a bunelor moravuri, a obligaţiilor stabilite de canoanele, regulamentele şi legămintele bisericeşti, a jurământului făgăduinţei nupţiale, dar şi instigarea la vreunul din păcate, cum ar fi şi cel presupus a fi fost săvârşit de Forró după ce i s-au aprins călcâiele după "mioara" adolescentă.

De altfel, cazul preotului este judecat deja de Comisia de disciplină, iar până la pronunţarea sentinţei canonice, preotului i s-a interzis să mai slujească în biserică, fiind suspendat din funcţie. "Comisia de disciplină competentă s-a întrunit şi a ţinut prima şedinţă, în care au fost ascultate părţile. Vă asigurăm că Biserica noastră va proceda conform regulamentului de disciplină în vigoare, dacă reclamaţia este întemeiată", a declarat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Episcopiei, Wagner Erik.

Gura lumii

Între timp, în Ciocaia e fierbere, iar scandalul al cărui protagonist e parohul a devenit principalul subiect de conversaţie pe toate uliţele. Tineri şi bătrâni, bărbaţi şi femei, toţi vorbesc despre "povestea cu fata". Oamenii zic că preotul ar fi cunoscut-o pe adolescentă în urmă cu doi ani, când familia acesteia s-a mutat în sat şi a început să frecventeze biserica. "Anul trecut cam prin august a început povestea, aşa zice lumea. Ce a fost exact între ei noi nu avem cum să ştim, dar fum fără foc nu iese niciodată", zice unul dintre săteni.

Căutat de BIHOREANUL, tatăl adolescentei a refuzat să discute despre reclamaţia făcută la Eparhie şi, mai ales, despre motivul care l-a determinat. "Mi-am auzit tot soiul de vorbe prin sat, că l-aş fi bătut pe preot, că am intrat peste el în biserică. Nu-i adevărat. Eu am făcut o reclamaţie, mai departe e treaba Episcopiei ce se întâmplă. Vreau doar ca şi eu, şi fiica mea să trecem cât mai repede peste toate şi să ne continuăm viaţa", spune bărbatul.

"Nevoia de pace"

Preotul Forró Csaba este la fel de "zgârcit" la vorbă, ocolind cu grijă orice răspuns direct la acuzaţiile grave ce i-au fost aduse. Trecând peste bănuiala că şi-a înşelat soţia gravidă, chiar şi doar "cu vorba", faptul că s-ar fi amorezat de o minoră ar putea încălca până şi legile penale, nu doar canoanele bisericeşti. "Nu e nimic adevărat din ce se spune", a ocolit preotul orice răspuns, deloc încântat de subiectul care, zice el, "nu ne ajută cu nimic".

Cât despre acţiunea disciplinară pornită împotriva sa, bărbatul e optimist şi crede că "se va termina cu bine". "Până atunci, ar fi bine să nici nu scrieţi nimic", a cerut el reporterului, motivând că întreaga comunitate "are nevoie de pace şi linişte". De parcă nu tocmai sfinţia sa a fost cel care a tulburat-o...