În primele 9 luni din 2019, poliţiştii bihoreni au emis 153 ordine de protecţie provizorii pentru victimele unor violenţe domestice, toate confirmate de judecători. Interdicţiile nu i-au "liniştit" pe agresori în toate cazurile, chiar dacă încălcarea ordinului de protecţie este o infracţiune în sine şi se pedepseşte cu închisoarea între o lună şi un an.

Cea mai recentă victimă este Adriana Mezea, băgată în spital după o bătaie administrată în faţa blocului de fostul soţ, Călin Balint, cândva un interlop celebru, care trebuia să stea departe de ea conform unei interdicţii impuse astă-vară, tot din pricina unei bătăi…

La pândă 

Despărţită oficial de fostul soţ încă din 2012, Adriana trăieşte şi azi într-o continuă frică din cauza lui. Fugar vreme de patru ani, iar apoi, din 2017, închis în Penitenciar, Călin Balint (foto) a căutat-o vara trecută, imediat după ce s-a liberat, încercând s-o convingă să se întoarcă la el, dar în felul său: cu înjurături, ameninţări, palme şi pumni.

De atunci, femeia trăieşte într-un stres permanent. "O luam de acasă şi o lăsam în faţa blocului, cât mai aproape de uşă. Stăteam cu ea de multe ori până intra", destăinuie cumnata ei, Otilia.

În ciuda măsurilor de precauţie, Adriana a încasat-o de mai multe ori. Bărbatul o pândea din locuri întunecate, din boscheţi şi dintre maşini parcate, aşteptând s-o prindă singură, ca s-o poată ataca. "Prima bătaie am încasat-o anul trecut. Am mers la Poliţia Municipiului, am depus o reclamaţie, dar a fost pedepsit numai cu o amendă de 200 lei. Ştiţi ce mi-a spus după aceea? Că, la aşa amendă, mă poate bate în fiecare zi", povesteşte Adriana.

"Dacă nu ai dovezi..."

Aşa s-a şi întâmplat în scurt timp, când femeia a ajuns din nou sac de box. Şi din nou s-a dus la Poliţie unde, spune ea, pentru că nu avea urme vizibile ale agresiunii, nici martori şi nici alte dovezi împotriva fostului soţ, oamenii legii au convins-o că nu are rost să insiste. Prin urmare, a renunţat. Dar în curând a urmat un nou scandal. "Când m-am dus la Poliţie, nici nu m-au mai chemat în birou. Au ieşit în curte, acolo am discutat. Mi-au zis «Doamnă, dacă nu ai dovezi, nu avem ce face»".

În vara acestui an, însă, când fostul soţ a atacat-o din nou, Adriana a aşteptat ca urmele loviturilor să se învineţească, apoi s-a prezentat la un medic legist şi, cu certificatul ce atesta că aveau nevoie de 9 zile de îngrijiri medicale, s-a prezentat la Poliţie. "Am făcut o plângere pentru loviri şi ameninţare, iar un judecător a emis un ordin de protecţie valabil pe 6 luni".

Hotărârea îl obliga pe Balint să păstreze o distanţă de minimum 200 metri faţă de fosta soţie şi de locuinţa acesteia, interzicându-i s-o contacteze, inclusiv telefonic, prin corespondenţă ori prin intermediari. Dar bărbatului nu i-a păsat.

Nedreptăţi

Pe 4 octombrie, Călin Balint şi-a aşteptat fosta soţie în faţa blocului şi a tăbărât pe ea, izbind-o cu pumnii şi picioarele. Apoi, când victima a strigat după ajutor, a luat-o la fugă. Adriana a sunat la 112, însă, în loc să-l caute pe atacator, poliţiştii i-au cerut ei acte şi declaraţii.

"Eram cu maxilarul rupt, mă durea groaznic, iar ei îmi spuneau să mă duc la sediu pentru declaraţii, în loc să-l caute pe el. Apoi, noaptea, mi-au trimis un mesaj că atunci când voi ieşi din spital să merg la legist şi să depun o nouă plângere. Mă întreb ce trebuie să se mai întâmple ca să-l reţină? Să fiu moartă? Voi depune o reclamaţie împotriva echipajului, poliţiştii nici măcar nu s-au prezentat când au venit", se plânge femeia, care şi-a expus povestea şi pe Facebook, criticând formalismul excesiv al oamenilor legii.

"Eu stau cu maxilarul fixat în sârme pentru 45 de zile, îmi plătesc spitalizarea pentru că am fost agresată şi cheltuielile nu sunt decontate de Statul român, iar între timp bătăuşul probabil stă liniştit la televizor, iar poliţiştii la fel", zice femeia. 

Chestionar pentru protecţie

Deşi deocamdată în libertate, Călin Balint este cercetat într-un nou dosar, deschis pentru loviri, ameninţare şi încălcarea ordinului de protecţie, însă ancheta se desfăşoară greoi, fără ca agresorul să fi fost măcar audiat. "Nu există dovezi clare care să îl indice drept agresor. A acţionat în aşa fel încât să nu fie văzut, să nu existe martori", aşa explică o sursă apropiată anchetei lentoarea cu care decurge aceasta.

Cazul reprezintă, totuşi, o excepţie, susţine aceeaşi sursă, căci în majoritatea situaţiilor agresorii vizaţi de ordinele de restricţie se feresc să nesocotească obligaţiile ce le-au fost impuse. De altfel, de la sfârşitul anului trecut, odată cu modificările aduse Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, poliţiştii au mai multă libertate de acţiune în cazurile de violenţă domestică. O noutate e că pot emite pe loc un "ordin de protecţie provizoriu", dacă apreciază că victima se află într-un pericol iminent.

Ca să evalueze situaţia, oamenii legii administrează un chestionar cu 21 întrebări, între care, de pildă, dacă agresorul a încercat s-o ucidă, dacă a suferit leziuni, dacă îi este teamă, dacă agresorul este consumator de alcool sau droguri. În cazul în care victima răspunde "da" la cel puţin două din primele şapte întrebări ale chestionarului sau dacă răspunde "da" la minimum şase din restul, înseamnă că se află în risc iminent şi agresorul primeşte ordinul de restricţie, fiind obligat chiar şi să părăsească domiciliul dacă locuieşte împreună cu victima. El trebuie să declare poliţistului unde va locui temporar şi, dacă nu are unde, se poate duce într-un centru pentru persoane fără adăpost.

E lege, dar...

Apoi, dosarul ajunge la un procuror, iar acesta îl înaintează unei instanţe civile, care judecă, la fel ca până acum, dacă ordinul de protecţie se impune, putându-l prelungi pe o perioadă de maximum 6 luni.

În total, în primele 9 luni ale anului 2019, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Bihor au fost emise 153 ordine de protecţie provizorii, menţinute ulterior de instanţele de judecată. Deşi cifra pare mică, înseamnă cât în ultimii patru ani la un loc!

"99,9% sunt femei agresate de propriii parteneri de viaţă, însă numărul ordinelor de protecţie nu corespunde cu cel al actelor de violenţă domestică reclamate. Multe victime refuză să ceară emiterea unui ordin de protecţie şi se împacă cu agresorii, retrăgându-şi plângerile. Practic, le e teamă de agresori, iar noi nu putem face nimic", explică sursa BIHOREANULUI.

Deşi ordinul provizoriu e o măsură puternică, în practică, în lipsa unui sistem electronic de monitorizare, poliţiştilor le este aproape imposibil să verifice dacă agresorii se conformează obligaţiilor, aşa că tot victimele trebuie să se ferească şi să anunţe încălcarea restricţiilor. Oricum, infracţiunea e pedepsită cu blândeţe, cu închisoarea între o lună şi un an, astfel că puţini agresori ajung să fie reţinuţi sau arestaţi, fie pentru lovire, fie pentru încălcarea ordinului. În Bihor, deocamdată n-a fost niciunul.

E de mirare, deci, că un specimen precum Călin Balint, interlop notoriu, cunoscut pentru violenţa sa, reclamat în repetate rânduri, dar care a încălcat un ordin judecătoresc este, încă, în libertate?!


PERICOL PUBLIC
Scandalagiu cu vechime

Cercetat de-a lungul vremii în numeroase dosare pentru înşelăciuni, infracţiuni rutiere şi complicitate la furturi de maşini, Călin Balint a suferit şase condamnări definitive. În 1991, a primit 10 luni de închisoare pentru conducere fără permis, pedeapsă pe care a executat-o, însă, prin muncă în folosul comunităţii. În 1999, Curtea de Apel Oradea l-a condamnat la  6 luni cu suspendare pentru înşelăciune, iar un an mai târziu a scăpat cu o amendă penală pentru acelaşi tip de delict.

În februarie 2002, Balint a fost încarcerat după o condamnare la 1 an şi 6 luni de închisoare pentru un accident urmat de părăsirea locului. A stat după gratii 9 luni, fiind eliberat pe 25 septembrie 2002 cu un rest de pedeapsă de 232 zile. În martie 2011 a fost din nou condamnat, la 1 an şi 2 luni cu suspendare, pentru conducere sub influenţa alcoolului, conducerea unei  maşini neînmatriculate şi conducere cu permisul suspendat.

După doar o zi, a comis-o din nou. Beat la volan, a ignorat semnalul poliţiştilor rutieri care au vrut să-l oprească pe DN1 în Oşorhei, şi a gonit spre oraş, fiind oprit abia în spatele Oradea Plaza, unde s-a baricadat în maşină, iar după venirea mascaţilor s-a luat la bătaie cu cel care încerca să-l scoată de la volan. Bărbatul avea o alcoolemie de 1,85 gr/l alcool pur în sânge, în 2013 fiind condamnat la 2 ani şi 2 luni de detenţie.

Între timp, însă, s-a făcut nevăzut. Dat în urmărire internaţională, pe 14 mai 2017 a fost prins în Ungaria şi a fost încarcerat, însă doar pentru un an. Pe 29 mai 2018, Judecătoria Oradea a dispus, din nou, să fie eliberat condiţionat.