Iulian Dumitrescu, președintele CJ Prahova și totodată prim-vicepreședintele PNL, a fost pus joi seara sub control judiciar pentru 60 de zile de Direcția Națională Anticorupție și i s-a pus sechestru pe conturi, el fiind acuzat de luare de mită și fals în declarații.

Potrivit DNA, el i-ar fi cerut unui om de afaceri să cumpere la suprapreț părțile sociale pe care cumnatul politicianului le deținea într-o firmă, cu 47 de milioane de lei, bani din care la Dumitrescu ar fi ajuns până în decembrie anul trecut peste 16 milioane de lei.

Procurorii mai spun că șeful CJ Prahova obișnuia să cumpere bunuri de lux din străinătate și cheltuia pe lecții de tenis ori chirii scumpe. 

Politicianul a fost audiat joi seara, iar la ieșire a refuzat să facă declarații. 

Bani pentru contracte cu CJ

Concret, în dosarul în care s-a pus în mișcare acțiunea penală împotriva lui Dumitrescu, acesta este acuzat că, în perioada noiembrie-decembrie 2022, i-ar fi pretins unui om de afaceri achiziționarea părților sociale deținute de cumnatul său la o firmă, în schimbul a 47.500.000 de lei. Această sumă este supraevaluată față de valoarea reală a părţilor sociale, notează Spotmedia.ro.

Tranzacţia avea legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu ca președinte al CJ Prahova, iar Dumitrescu ar fi primit până în data 4 decembrie 2023, cu ajutorul celor doi complici, suma totală de 16.210.000 de lei.

Una dintre firmele omului de afaceri avea în derulare un contract cu CJ Prahova. După ce a cumpărat firma cumnatului lui Dumitrescu, omului de afaceri i s-a mai atribuit un nou contract de lucrări cu beneficiar CJ Prahova, arată procurorii DNA. 

Ulterior, sora lui Iulian Dumitrescu, Angelica Lambrea, ar fi întocmit în fals un extras de cont în numele firmei tranzacționate, care cuprindea mențiuni nereale privind soldul inițial al contului, rulaje și operațiuni efectuate pe acest cont în perioada ianuarie-februarie 2023.

Apoi, cumnatul a dat o declaraţie falsă, în luna iunie 2023, pentru depunerea la organul fiscal a situațiilor financiare aferente anului 2022 ale societății tranzacționate.

Cei doi complici, deși nu mai aveau în 2023 nicio calitate oficială în cadrul firmei respective, au continuat să gestioneze sume de bani din conturile bancare ale societăţii, iar parte din aceşti bani au ajuns în final la Iulian Dumitrescu sau au fost folosiţi în beneficiul lui.

Inquam Photos / Octav Ganea

Viață de lux

Procurorii mai rețin că inculpatul Iulian Dumitrescu a „uitat” să treacă sume importante în declarațiile de avere din 2021, 2022 și 2023.

Potrivit DNA, el ar fi „ar fi menționat o valoare mai mică a dividendelor încasate de soția sa de la o societate comercială în care aceasta era asociat, nefiind declarată o suma totală de 122.400 lei”, apoi nu ar fi menționat împrumuturi primite direct de la sora lui, în cuantum total de 2.575.000 lei și nu ar fi menționat „suma totală de 3.451.881,82 lei, 50.075 lire sterline și 24.000 euro cheltuită în beneficiul său și al membrilor familiei sale” din conturile surorii lui. 

„Sumele respective ar fi fost cheltuite preponderent pentru excursii în străinătate și bunuri de lux achiziționate din afara țării, liceu privat, cursuri tenis, chirie într-un complex rezidențial de lux etc", adaugă DNA.

Potrivit unor surse Digi24, preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, a cheltuit într-un an şi jumătate aproape 600.000 de euro pe produse de lux şi vacanţe, pe lista destinațiilor aflându-se Dubai, Abu Dhabi, Insulele Maldive, Capri, Mykonos și Nisa. 

Mai mult, în august 2023, soţia liderului ar fi primit un ceas de 29.300 de euro, care ar fi fost plătit de cumnat. Atât femeia, cât și soțul ei conduc mașini foarte scumpe.

Procurorii au pus sechestru asupra conturilor bancare ale celor 3 inculpați (Iulian Dumitrescu, soră și cumnat), asupra unui imobil aparținând şefului CJ Prahova și asupra a 19 imobile aparținând celor 2 complici. 

Dumitrescu - care a avut două mandate de senator de Călărași și de Prahova - este președinte al PNL Prahova și prim-vicepreședinte al partidului, fiind la conducerea Consiliului Județean Prahova din 2020. A fost ales prim-vicepreședinte al PNL în septembrie 2021, în „echipa câștigătoare” a lui Florin Cîțu, și a fost în cărți pentru funcția de ministru al Transporturilor în Guvernul minoritar PNL-UDMR, cu Nicolae Ciucă premier.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!