Jaco du Plessis a devenit cetăţean român. Preşedintele fundaţiei Theranova şi fondatorul Centrului de ortezare şi protezare cu acelaşi nume din Parcul Liniştii, care a ajutat de-a lungul timpului peste 2.000 de persoane cu handicap din România, Ungaria şi Polonia să obţină proteze pentru membrele amputate, a depus luni, la jurământul de cetăţean.

Sud-africanul Jaco du Plessis a făcut primele demersuri pentru obţinerea cetăţeniei încă din anul 2001. Deşi trăieşte în România din 1997, unde s-a şi căsătorit cu prietena sa Adriana, directoarea grădiniţei Casa Minunată împreună cu care are doi copii, Marc (12 ani) şi Jessie (9 ani), Jaco nu a reuşit până ieri să devină român. Asta în ciuda faptului că este un bun vorbitor de limbă română şi a dovedit că este un bun cetăţean prin activitatea depusă în cadrul centrului.

Preşedintele fundaţiei Theranova a ajuns cel mai aproape de obţinerea cetăţeniei în anul 2007 când un juriu format din judecători care a decis că nu merită să fie român pentru că nu poate nominaliza cel mai mare lac din România şi ce localităţi traversează râul Ialomiţa. Jaco a contestat în instanţă sentinţa Curţii de Apel Bucureşti, a câştigat procesul în urma căruia Ministerul Justiţiei a fost obligat să îi acorde cetăţenie română, numai că... dosarul său cu documente s-a pierdut.

Bărbatul nu s-a descurajat, şi-a reluat demersurile iar în urmă cu trei săptămâni a susţinut un nou interviu la Bucureşti. "Adevărul este că m-am cam emoţionat când trebuit să spun fauna din Delta Dunării dar a mers mult mai bine decât data trecută", a povestit bărbatul.

Jaco a depus jurământul de cetăţean român în cursul zilei de luni alături de alte 150 de persoane din Iran, Turcia, SUA şi Republica Moldova, în cadrul unei ceremonii conduse de Gheorghe Emacu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie. "Obţinerea cetăţeniei române este o piatră de hotar pentru mine şi familia mea şi aş dori să exprim aprecierea mea pentru toată lumea, în special domnului Ilie Bolojan precum şi presei pentru sprijinul lor pentru a face acest proces mai rapid şi eficient", menţionează Jaco într-un email adresat redacţiei BIHOREANUL.

Bărbatul a ţinut să îi mulţumească primarului Ilie Bolojan pentru demersurile făcute de acesta la nivel central pentru a-l ajuta să obţină cetăţenia română, iar jurnaliştilor pentru faptul că au mediatizat cazul său. "Acum, atenţia mea poate fi pe deplin concentrată pe chemarea mea de a ajuta oamenii care au suferit amputaţii cât şi creşterii copiilor mei şi familiei în România. Salutări de la unul dintre cei mai noi şi mai mândri cetăţeni ai României", a declarat Jaco în încheierea mesajului său.