Şedinţă tensionată, lunea trecută, la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea. În prezenţa primarului Ilie Bolojan, directoarea financiar-contabilă a unităţii, economista Anca Brad, a fost nevoită să renunţe la post după ce acum o jumătate de an fostul său şef, dr. Ovidiu Pop, fusese mazilit sub aceeaşi acuză adusă, acum, şi ei: păgubirea unităţii cu circa 2 milioane euro, prin achiziţia de reactivi pentru laborator la preţuri duble faţă de cele ale pieţei.

Directoarea n-a plecat, însă, de bunăvoie, ci doar după ce, la precedenta reuniune a Consiliului de Administraţie, fusese pusă să aleagă: ori demisionează, ori se alege cu un dosar penal!

Operaţiunea Reactivul

05_Ovidiu_Pop_bihoreanul.jpgBIHOREANUL dezvăluia în toamna anului trecut una din metodele prin care bugetul Spitalului Municipal fusese dijmuit timp de aproape trei ani, în perioada 2011-2013, în care manager a fost dr. Ovidiu Laurean Pop (foto). Buba s-a spart deoarece, pentru a diminua cheltuielile, acesta tocmai propusese tăierea sporurilor pentru medicii, asistentele şi infirmierele din secţiile cu potenţial de contaminare (TBC, de pildă).

Făcând analiza financiară a situaţiei, membrii CA (format din reprezentanţi ai Consiliului Local, primarului, DSP şi Facultăţii de Medicină) au ajuns la două descoperiri: Pop preluase spitalul în 2010 cu un excedent bugetar de 3 milioane lei şi îl adusese la un deficit de 6 milioane lei, iar pe de altă parte era nu doar incompetent, ci şi incompatibil, întrucât presta concomitent, ca anatomopatolog, şi pentru spitalul privat Pelican. Acest al doilea detaliu a stat, de altfel, la baza revocării sale din funcţie, după ce aceiaşi membri ai CA au descoperit că managerul făcea "cadouri" unităţii concurente, prejudiciind serios bugetul spitalului public.

Cum anume? Prin atribuirea către Pelican a unui contract de circa 100.000 lei pentru transportul probelor biologice de la fostele spitale TBC, Infecţioase şi Neurologie-Psihiatrie, devenite secţii ale Municipalului, la laboratorul de aici (deşi acest serviciu putea fi asigurat de şoferii unităţii publice), dar şi prin achiziţia de reactivi de laborator de peste 3 milioane euro eludând procedurile legale.

Afacerea decursese în doi paşi: iniţial Municipalul a încheiat cu doi furnizori contracte de comodat pentru custodia de analizoare, iar apoi, printr-o aşa-zisă licitaţie, cumpăra substanţe de curăţare şi de calibrare, precum şi reactivi pentru aceste aparate, care, evident, nu puteau proveni decât de la aceleaşi două firme.

Pagubă îndoită

Dacă achiziţiile cu dedicaţie ar fi scăzut cheltuielile, nimeni n-ar fi obiectat nimic. Urmarea a fost, însă, de două ori dăunătoare. Întâi, pentru că analizele au ajuns să coste la Municipal mai mult decât la Judeţean sau decât la laboratoarele private. Astfel, în 2012 Judeţeanul cheltuise 0,7 milioane lei pentru 580.000 analize, iar Municipalul dublu - 1,4 milioane lei - pentru doar 420.000 analize. În timp ce la Municipal o hemogramă ajunsese la 6 lei, la privat era doar 3 lei.

Paradoxal, costurile crescuseră chiar şi în comparaţie cu perioada anterioară, când spitalul nu avea analizoare performante, astfel că dacă o analiză de urină se făcea înainte cu 0,5 lei, cu aparatele luate în comodat şi reactivii cumpăraţi de la cele două firme costul a sărit la 6 lei. Un raport al fostei şefe a laboratorului, Anamaria Drăgan, arăta că la un moment dat a fost chiar obligată de manager să recepţioneze un analizor, deşi argumentase că nu era necesar şi costul analizelor creştea de la 1 la 2,5 lei.

În vara anului trecut, Municipalul strânsese pe stoc atât de mulţi reactivi încât nu avea ce face cu ei. O parte au expirat, fiind "casaţi" (pagubă de 211.000 lei doar la o casare, din 12 iunie 2013), iar o alta "transferată", fără nicio bază legală, spitalului privat Pelican, BIHOREANUL intrând în posesia unui proces-verbal doveditor din 12 iunie 2013 (prejudiciu de 74.000 lei).

În recuperări

05_Claudia_Cladovan_bihoreanul.jpgDimensiunea totală a pagubelor provocate Municipalului a fost evaluată, însă, abia la începutul acestui an, iar suma e mai mult decât uriaşă: 2 milioane euro. Noii şefi ai spitalului, dr. Gheorghe Carp şi apoi dr. Claudia Cladovan (foto), au înlocuit şefa de laborator şi au dispus analizarea contractelor de comondat pentru analizoare şi a celor de achiziţie pentru reactivi.

Concluziile au fost trase în primăvara acestui an. "Cele mai mari pierderi le aveam cu analizele de laborator, aşa că am încercat să vedem dacă putem rezilia contractele cu cele două firme. Dar pentru că au fost încheiate (n.r. - de dr. Pop) până în 2015 şi firmele ne puteau da în judecată, am decis să le renegociem", povesteşte dr. Cladovan.

Procedura a fost simplă: noul şef al laboratorului şi noul manager au strâns oferte de la trei alte firme şi, cum ele s-au dovedit sub preţurile celor două cu care Municipalul avea contracte, acestea au fost invitate la modificarea valorilor stabilite pe vremea dr. Pop. Rezultatul e că luna trecută contractele au fost, practic, înjumătăţite: "Prin renegociere, am scăzut preţurile cu peste 40%", spune dr. Cladovan.

Directoare penală

05_Dacian_Foncea_bihoreanul.jpg"În fiecare an din mandatul fostului manager, diferenţa între preţul de piaţă al consumabilelor şi cel cu care le-a achiziţionat efectiv spitalul a fost între 950.000 şi 1 milion de euro", a calculat unul dintre membrii CA, economistul Dacian Foncea (foto), comparând sumele de achiziţii vechi cu cele noi, renegociate.

Foncea spune că a sesizat "dezmăţul cu reactivii" încă de la jumătatea anului 2012, când a cerut insistent atât demisia managerului Ovidiu Pop, cât şi a directoarei financiar-contabile, "pentru că împreună au prejudiciat spitalul - ori din prostie, ori din hoţie". Cum Pop a fost revocat din funcţie astă-toamnă, de atunci s-a "luptat" cu colaboratoarea acestuia, până când, în urmă cu trei săptămâni, i-a spus ultimativ: "Ori vă daţi demisia, ori sesizez Parchetul!".

"Alături de fostul manager, doamna director financiar-contabil a comis ilegalităţi în serie: a semnat contractele de achiziţie fără acordul Consiliului de Administraţie, a coordonat pentru cumpărarea de reactivi o falsă licitaţie cu câştigători prestabiliţi, iar în final, în decembrie 2013, rămasă singură, a încercat să acopere paguba obţinând de la municipalitate un credit de angajament de 14,4 milioane lei pentru bunuri şi servicii care nu fuseseră cuprinse în bugetul spitalului", spune Foncea.

Mai pe româneşte, Brad păcălise Consiliul Local să-i "acopere" cheltuirea unei sume pe care spitalul nu avea cum s-o recupereze de la CAS, de unde îşi primeşte banii, astfel ca pierderile să fie plătite din banii tuturor orădenilor.

Fără cuvinte

Lunea trecută, pe 2 iunie, când "ultimatumul" dat de Foncea a expirat, fosta parteneră a dr. Pop şi-a depus demisia de faţă cu toţi membrii CA şi cu primarul Ilie Bolojan, prezent în calitate de ordonator principal de credite, fără să încerce să respingă acuzaţiile aduse de Foncea. "Consiliul de Administraţie a decis, iar domnul primar va dispune efectuarea unui audit din partea Compartimentului de Administrare a Spitalelor din cadrul Primăriei", explică dr. Cladovan. Scopul: stabilirea exactă a valorii prejudiciului, a responsabililor şi a măsurilor pentru recuperarea pagubei.

Solicitată şi ea, şi încă insistent, să-şi spună punctul de vedere, proaspăta demisionară a refuzat orice discuţie pe această temă, poate tocmai pentru că îi era greu să se apere spunând cum a păgubit spitalul, vorba lui Foncea: "din hoţie sau din prostie?". Iniţial, Anca Brad s-a scuzat că trebuie să se documenteze şi a cerut ca întrebările să-i fie formulate în scris, iar apoi, după trei zile, a declarat că nu răspunde în niciun fel. "Eu am hotărât să mă abţin. Dar dacă scrieţi un articol şi o să cred de cuviinţă, poate o să vă scriu un drept la replică".

Exact la fel cum a procedat şi fostul ei şef. După ce au lucrat în tandem la păgubirea spitalului, iată că sunt pe aceeaşi undă şi când e vorba să dea seama pentru rezultate...


RĂZBOI CU RĂZBUNĂRI
Post contra post

După pierderea funcţiei, fostul manager al Municipalului, dr. Ovidiu Pop, s-a străduit să nu rămână dator celor care pe care i-a considerat vinovaţi de "retrogradarea" pe postul de anatomopatolog şef pe care îl ocupă în prezent. Întâmplător sau nu, succesorul său, dr. Gheorghe Carp, a fost atacat, ca fost viceprimar şi ca manager al Spitalului Judeţean, că ar fi dat 2,4 milioane lei din fonduri UE pentru un angiograf "second-hand" la Centrul de Cardiologie Intervenţională Viva Anima, acuzaţia dovedindu-se falsă.

În aceeaşi perioadă, dr. Ovidiu Burtă, reprezentantul Facultăţii de Medicină în Consiliul de Administraţie al Municipalului, a fost "invitat" de către decanul Florian Bodog să se retragă din CA, pentru "vina" de a fi votat revocarea din funcţie a lui Pop, care este şi lector universitar. Locul a revenit unui universitar mai de "încredere", prof. dr. Constantin Romanul, care însă a cerut şi el demisia directoarei financiar-contabile Anca Brad, fără a mai conta că fusese protejata ex-managerului Pop.