Contracte pe bani mulţi, dirijate politic, şi o schemă de personal supradimensionată prin angajarea de rubedenii sau colegi de partid, "legiferată" chiar prin contractul colectiv de muncă.

La Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, totul este posibil. Chiar şi majorarea salariilor şi acordarea de prime nesimţite pentru şefi, în plină criză, sub pretextul "depăşirilor de plan".

O demonstrează situaţia de la filiala orădeană a companiei. Sub şefia fostului viceprimar Mihai Groza, sucursala desprinsă la sfârşitul anului 2008 din subordinea celei de la Cluj aproape şi-a triplat numărul de salariaţi. Dar nu pentru că ar fi avut mai mult de lucru. Majoritatea nou-veniţilor sunt funcţionari care trag mâţa de coadă prin sediu, iar printre ei se află şi fiica managerului, angajată pe post de inspector de mediu...

Raiul băieţilor deştepţi

Hidroelectrica este unul din jucătorii cei mai importanţi de pe piaţa energiei deoarece compania controlată în proporţie de 80% de stat produce cea mai ieftină electricitate şi asigură o treime din consumul intern. De aici şi interesele mari ce roiesc în jurul ei, de la contractele de achiziţii şi până la cele de livrare a energiei electrice. Firmele cumpără energia ieftin, prin contracte încheiate pe termen lung, pentru a o revinde apoi la un preţ mai mare, adesea tocmai unor firme de stat. Totul se face "legal", desigur, iar afacerile sunt controlate strict de la Bucureşti, sucursalele neavând personalitate juridică.

De altfel, managerii din teritoriu sunt numiţi - cum altfel? - pe criterii politice, pentru a putea servi interesele partidului-stat. Hidrocentrale Oradea, de pildă, sucursala desprinsă de cea din Cluj în octombrie 2008, este păstorită de fostul viceprimar PDL al Oradiei, Mihai Groza. Ales consilier municipal pe listele PNŢ în 2000, Groza a trecut în 2003 la PD, iar un an mai târziu a devenit viceprimar, pentru ca în 2008 să candideze pentru fotoliul de primar, pierzând însă lamentabil în faţa lui Ilie Bolojan.  

Bani pentru prieteni

După numirea la conducerea Hidrocentrale Oradea, Groza a îndeplinit cu succes "sarcinile de partid". BIHOREANUL a descoperit, de pildă, că paza celor 20 de puncte de lucru se face de către Grup Est Security, controlată de baronul PDL din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis şi "Pinalti", cunoscut pentru afacerile suspecte derulate şi cu energie. De asemenea, amenajările interioare s-au făcut de firma Zalder, patronată de Andrei Zalder, apropiat al aliaţilor din UDMR. Şi cum Hidroelectrica avea nevoie şi de plante ornamentale în birouri, "pentru ambianţă", sucursala Oradea le-a achiziţionat de la Dacardi, firmă administrată de Mihai Banea, cea căreia, în timpul campaniei electorale din 2008, administraţia locală PDL i-a oferit amenajări peisagistice la preţuri umflate de 10 ori.

Criză de... angajaţi

Curiozităţile de la Hidrocentrale Oradea nu se opresc aici. La nici un an de la numirea în funcţie, Groza a reuşit să tripleze numărul de salariaţi, de la 100 la 288, dintre care 88 sunt lipiţi de fotoliile din sediul sucursalei şi conduşi, pe lângă managerul general, de încă trei directori: unul tehnic, unul economic şi unul de dezvoltare. Angajările s-au făcut covârşitor pe pile, relaţii de partid, de afaceri şi de rudenie.

Dându-se pe sine exemplu, Mihai Groza şi-a angajat şi fiica, pe Simona Groza, ca inspector de mediu. Legal, cum altfel, căci în Hidroelectrica cumetria este "legiferată" prin însuşi contractul colectiv de muncă. "În cazul în care pentru ocuparea unui loc de muncă vor fi mai mulţi candidaţi cu rezultate sensibil egale, la concurs se va ţine cont de următoarea ordine de preferinţă: candidaţii sunt membrii familiilor salariaţilor Hidroelectrica (soţ, soţie, copii)", scrie negru pe alb în document. Ce înseamnă rezultatele "sensibil egale", nu se mai specifică şi nici nu vrea să explice nimeni, căci toţi îşi dau seama că actul este ilegal.

Interzis la declaraţii

La fel, nimeni nu vrea să lămurească minunea primelor acordate recent celor patru manageri, cu Groza în frunte, valoarea acestora, potrivit unor surse din interior, cifrându-se între 40.000 şi 80.000 de lei pentru fiecare barosan. Aceste bonusuri sunt prevăzute în bugetul societăţii sub formă de contracte de mandat, care chipurile premiază performanţa, şi sunt adăugate salariului propriu-zis, plafonat de ochii lumii la nivelul unui secretar de stat, de 4.800 de lei.  Pe lângă asta, managerii mai beneficiază şi de anumite sporuri prevăzute în contractul colectiv de muncă, veniturile lunare depăşind, cu mult, 10.000 de lei.

Abordat de BIHOREANUL pentru a lămuri aspectele legate de contractele dubioase, schema umflată de personal, salariile şi primele nesimţite de care beneficiază în condiţii de criză, Mihai Groza a refuzat orice discuţie, pretextând o prevedere a contractului de management care îi interzice orice declaraţie publică.

Informaţii pe alese

Nici purtătorul de cuvânt al Hidroelectrica nu a fost mai "transparent", în ciuda faptului că, fiind vorba de o companie controlată de stat, asemenea informaţii ar trebui să fie publice pe site-ul companiei. Site care, însă, e nefuncţional de mai bine de o jumătate de an! Chit că în februarie Hidroelectrica a plătit 250.000 lei pentru mentenanţa şi dezvoltarea site-ului propriu şi a unei reţele intranet.

Vizibil deranjat de solicitarea BIHOREANULUI de a prezenta contractele de investiţii, achiziţii şi servicii, numărul de salariaţi şi fondul de salarii pentru anul în curs ale Hidrocentrale Oradea, Tudor Artenie, fost jurnalist, a amânat timp de două săptămâni răspunsul, iar în final s-a limitat să le înşire pe cele fără miză politică şi câteva din achiziţiile mărunte, evitând orice referire la contractele încheiate cu firmele de partid ori la angajările făcute, despre care a declarat, sec, că sunt "pe lege".

"Hidroelectrica este una din societăţile comerciale care evoluează într-un mediu concurenţial, iar devoalarea tuturor aspectelor comerciale ale funcţionării companiei trebuie analizată cu atenţie, iar unele nu pot fi făcute publice", se arată în răspunsul companiei. Altfel spus, afacerile de partid dăunează grav sănătăţii. Dar dormiţi liniştiţi, partidul lucrează pentru dumneavoastră!


AVERI ASCUNSE
Declaraţii la secret

Declaraţiile de avere şi interese pe 2009 ale celor patru directori aflaţi la conducerea sucursalei Hidrocentrale Oradea, făcute publice de oficialii Hidroelectrica abia la solicitarea BIHOREANULUI, nu din oficiu, este dovada salariilor nesimţite din companiile de stat.

Dacă directoarea economică Iuliana Vesa şi managerul general Mihai Groza nu au avut prea multe de declarat, fiind proaspăt numiţi în funcţii, directorul de dezvoltare Teodor Zah şi cel tehnic Florian Popa, şefi cu state mai vechi, se pot lăuda cu averi consistente. Zah a încasat venituri de 115.000 lei pe 2008 (deci peste 9.500 lei lunar), are proprietăţi de peste 600.000 de lei  şi economii în bănci de peste 80.000 lei.

Directorul tehnic Popa a încasat în 2008 venituri de 134.000 lei ca director (aproximativ 11.000 lei lunar), are economii bancare de aproximativ 70.000 lei şi proprietăţi de peste 350.000 lei. Care au fost veniturile pe 2009 nu se ştie, fiindcă nici unul nu a catadicsit să le comunice.