Comandantul Detaşamentului 4 Jandarmi Beiuş, locotenent colonelul Ioan Smeu, agentul şef Lucian Oprea şi agentul şef Cristian Petruţ, cei din urmă subofiţeri în cadrul Poliţiei Bihor, cercetaţi pentru că, în 2009, şi-ar fi încălcat atribuţiile şi ar fi muşamalizat o partidă de vânătoare neautorizată a procurorului şef al DNA Oradea, Ciprian Man, au fost declaraţi nevinovaţi de procurorii militari.

Aceştia au clasat dosarul deschis ca urmare a unei plângeri întocmite în decembrie anul trecut de avocatul Alexandru Lele, în numele prim-procurorului suspendat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, Gligor Sabău, stabilind că acuzaţiile aduse celor trei, de favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare și abuz în serviciu în formă calificată, sunt nefondate.

Potrivit unor surse din anchetă, cele două persoane care au fost surprinse pe fondul de vânătoare (procurorul Ciprian Man şi însoţitorul său, Nicolae Bodin, n.r.) au prezentat documente despre care poliţiştii şi şeful jandarmilor beiuşeni nu aveau indicii că ar fi cu probleme.

"Poliţiştii şi jandarmul nu aveau, la data şi momentul respectiv, indicii că ar fi un caz de nelegalitate. Mai mult, preşedintele asociaţiei, Emil Plaştin, cel care a emis autorizaţia, a venit şi în control cu poliţiştii. Plus că persoana care era împreună cu procurorul Man era şi în consiliul de conducere al asociaţiei. Dacă autorizaţia nu era valabilă, ar fi spus”, a explicat, marţi, pentru BIHOREANUL, sursa citată.

Pe de altă parte, cercetările sunt continuate cu privire la preşedintele Asociaţiei de vânătoare, Emil Plaştin, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş. Asta pentru că procurorii militari au constatat că în perioada respectivă Asociaţia era în proces cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi trebuie lămurit, deci, dacă putea în mod legal să emită autorizaţii de vânătoare.

După cum se ştie, acuzaţiile de braconaj la adresa procurorului şef al DNA Oradea au fost lansate în spaţiul public în decembrie anul trecut de avocatul Alexandru Lele, ca apărător al prim-procurorului suspendat de la Parchetul Beiuş, Gligor Sabău, trimis în judecată pentru corupţie chiar de şeful DNA Oradea. Avocatul insinua că dosarul penal al acestuia ar fi rezultatul unui conflict personal între acesta şi procurorul Ciprian Man.

La cererea şefului DNA Oradea, la capătul unor verificări efectuate prin intermediul Inspecţiei Judiciare, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit că afirmaţiile sunt nefondate şi că i-au afectat magistratului independenţa şi reputaţia profesională. Totodată, forul magistraturii a decis "sesizarea Uniunii Naţionale a Barourilor din România în vederea luării de măsuri potrivit competenţelor legale" împotriva avocatului Lele.