Primăria Oradea nu ar trebui să se laude cu accesarea fondurilor europene nerambursabile pentru finanțarea a tot felul de investiții, întrucât și acestea sunt tot din banii orădenilor, consideră un vicepreședinte al PSD Bihor.

Ca să ajungă la o astfel de concluzie, Florian Sîrca a pus cap la cap tot felul de cifre privind bugetul de investiții al orașului, contribuția României la fondurile UE și la bugetul de stat, comparând orașul cu „o fabrică privatizată în anii 90” ai cărei patroni cer „sacrificii” de la muncitori, fără a le crește nivelul de trai.

92,5% din bugetului orașului, de la orădeni

Bugetul de investiții al Oradiei pe ultimii trei ani a fost de 610 milioane euro (150 milioane în 2020, 200 milioane anul trecut și 240 milioane în acest an), iar „aproximativ 85% din acest buget este asigurat de orădeni întrucât veniturile proprii sunt asigurate de aceștia”, a explicat vicepreședintele PSD Bihor Florian Sîrca într-o conferință de presă susținută luni împreună cu consilierul municipal de Oradea Adrian Madar.

„Persoanele juridice și fizice din Oradea au contribuit la bugetul Statului Român cu 2,940 miliardee euro (800 milioane în 2020, 890 milioane anul trecut și 1,250 miliarde anul acesta)”, a mai spus Sîrca,subliniind că „din fondurile europene atrase de Oradea vă pun în vedere că Romania contribuie anual la bugetul UE și din banii orădenilor”. „Astfel, fluxurile cu UE la 31 iulie ne arată că din 2007 Romania a atras (n.r. – de la UE) 50 miliarde de euro și a contribuit cu 25 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă că din cele aproximativ 35 milioane atrase de Oradea anual, jumătate sunt tot din banii orădenilor, întrucât contribuția lor la bugetul național în această perioadă este de aproximativ 500 milioane euro pe an”.

Mai mult, Sîrca a continuat că „dacă ținem seama că jumătate din fondurile UE atrase de România au avut ca și destinație sectorul agricol, rural și piscicol, vom constata foarte ușor că 92,5% din bugetul orașului este asigurat exclusiv de către orădeni”.

Oradea, ca o fabrică...

Sîrca a înșirat toate aceste cifre, interpretându-le de o manieră personală, pentru a afirma, apoi, că trebuie desființat „mitul” privind performanțele Oradiei în atragerea de fonduri europene, punându-le în legătură și cu „cheltuielile operaționale” ale municipalității. „Ce mi-a atras atenția, analizând cifrele cu atenție, este că au crescut cheltuielile operaționale ale Primăriei de la 100 la 250 milioane euro, și atunci mă întreb unde este oare performanța administrației dacă 51% din bugetul Primăriei sunt cheltuieli operaționale”, a spus el, fără a defini ce înseamnă acestea.

Totuși, el a conchis că „Oradea arată astăzi ca o fabrică privatizată după anii 90, în care investitorul străin apare ca o mare speranță”, dar acesta doar a modernizat-o fără ca muncitorii să simtă că trăiesc la rându-le mai bine. „Oamenii constată că ei se sacrifică, lucrează pe același salariu, nu li se plătesc nici orele suplimentare. Ok, ei lucrează pe același salariu, iar răspunsul patronatului este că dacă nu vă convine puteți să vă căutați de lucru în altă parte. Trebuie desființat acest mit că trebuie să ne sacrificăm, să ne plătim taxele, iar dacă nu ne convine să ne vindem casele și să ne mutăm în altă parte”, a zis Sîrca.

El însuși jucător în domeniul imobiliar, PSD-istul a invitat jurnaliștii: „Întrebați mediul de afaceri care e contribuția administrației locale la dezvoltarea afacerilor și puteți întreba și orădenii care e contribuția administrației la creșterea nivelului de trai. Tot ce se întâmplă în Oradea se întâmplă pe baza unei strategii de dezvoltare care i-a fost lăsată moștenire dlui primar Birta și care nu ține seama de nevoile lor”.

El a dat ca exemplu de ignorare a nevoilor orădenilor de către Primărie faptul că societatea Termoficare nu a achiziționat încă din primăvară întreaga cantitate de gaz necesară pentru sezonul de iarnă care începe curând, dar și faptul că aceștia „nu beneficiază de o reducere de 10% la taxe” și că municipalitatea nu a renunțat la suprataxele pentru terenurile și clădirile neîngrijite.