Răzvan Vonea, fostul director al Colegiului Andrei Şaguna, condamnat definitiv la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru corupţie şi încarcerat pe 5 decembrie, a fost eliberat, luni, 17 decembrie, de Curtea de Apel Oradea, ca urmare a contestaţiei în anulare înaintate împotriva deciziei de condamnare. 

Instanţa a analizat, luni, contestaţia în anulare declarată de Vonea şi "a admis-o în principiu", fixând termen pentru soluţionarea pe fond a solicitării pentru data de 28 decembrie. 

Până atunci, însă, completul de judecată a dispus „punerea de îndată în libertate” a fostului director de la Colegiul Andrei Şaguna, suspendând mandatul de executare a pedepsei emis pe numele lui. Punerea în libertate într-o asemenea împrejurare, deşi legală, este neuzuală, cu atât mai mult cu cât judecarea argumentelor condamnatului urmează să se facă în scurt timp.

Contestaţia în anulare este o cale extraordinară de atac împotriva unei hotărâri penale definitive şi se poate formula doar în cazuri limitative: când judecata în apel a avut loc fără citarea legală a unei părţi sau când, deşi aceasta nu a avut posibilitatea de a se prezenta şi a înştiinţat acest lucru instanţei, când judecata s-a făcut în absenţa avocatului ales al inculpatului ori al procurorului, când instanţa nu a audiat inculpatul, deşi acesta a fost prezent la proces, când condamnarea s-a pronunţat în ciuda faptului că existau probe pentru încetarea procesului sau de alt complet decât cel care a luat parte la dezbaterea pe fond ori de un judecător aflat în stare de incompatibilitate şi, de asemenea, când împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri definitive pentru aceeaşi faptă.

Fostul director al Colegiului Tehnic Andrei Şaguna, Răzvan Vonea, a fost încarcerat în urmă cu doar două săptămâni, pe 5 decembrie, după ce Curtea de Apel Oradea l-a condamnat la închisoare cu executare, într-un dosar în care era acuzat de fapte de corupţie. Vonea, acum profesor la Colegiul Economic Partenie Cosma, s-a ales cu 3 ani şi 6 luni de detenţie.

În aceeaşi cauză, magistraţii Curţii de Apel au dispus condamnarea la câte 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei a două cadre universitare, Oana Secară şi Verghelia Tiurbe. 

Prin decizia pronunţată, Curtea a înăsprit, practic, pedeapsa dispusă de Tribunalul Bihor care, pe 20 iunie 2018, îl condamnase pe Vonea la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani, şi le-a achitat pe cele două cadre universitare, stabilind că faptele de care erau acuzate nu existau.

În dosarul penal trimis în faţa instanţei de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pe 16 ianuarie 2016, Vonea era acuzat de dare de mită şi trafic de influenţă în formă continuată, după ce a fost prins că „rezolva” contra cost aproape orice, de la absenţe, note, examene la liceu şi la Universitate, ba chiar şi promovarea unor examene în grade didactice.