Cel mai dificil caz din acest an. Atât din punct de vedere al modului de operare, cât şi al consecinţelor care puteau să apară.

Aşa a descris comisarul şef Ioan Brîndaş, adjunctul şefului Poliţiei Bihor dispariţia armelor din apartamentul notarului orădean Florin Pană. Joia trecută, într-o conferinţă de presă, ofiţerul a anunţat că, după o anchetă întinsă pe mai bine de 8 luni şi plină de peripeţii, armele cu pricina au fost găsite. Ba chiar mai multe decât căutau! Oamenii legii i-au identificat şi pe autorii spargerii, însă aceştia, doi hoţi profesionişti cu un palmares impresionant la activ, le-au scăpat printre degete. Deocamdată...

Spargere la pont

08 stefanica.jpgArmele notarului Florin Pană, trei puşti de vânătoare cu lunetă, două pistoale, unul cu bile de cauciuc, iar celălalt cu gaz, ambele neletale, au fost furate la începutul lunii ianuarie din apartamentul acestuia, odată cu muniţia aferentă şi circa 7.000 de lei. De la bun început, poliţiştii i-au avut ca suspecţi pe Ionuţ Radu Ştefănică, 33 ani (foto), şi Marius Junc Ciobanu, 32 ani,  doi hoţi care acţionau împreună după ce se cunoscuseră în timpul unui "sejur" pe care l-au petrecut până în urmă cu 2 ani în Penitenciarul Oradea, Ştefănică pentru furturi din locuinţe iar Ciobanu pentru furturi din maşini şi locuinţe.

Spargerea din apartamentul notarului a fost pregătită cu minuţiozitate. "Notarul a fost urmărit câteva zile bune înainte de spargere, iar hoţii căutau bani, pentru că primiseră informaţii despre faptul că acesta vânduse o baltă de pescuit", a povestit BIHOREANULUI unul dintre ofiţerii care a lucrat la caz.

În seara zilei de 8 ianuarie, Ştefănică şi Ciobanu au profitat de faptul că notarul chefuia într-un restaurant. Unul dintre ei l-a urmărit toată seara şi a stat în acelaşi local, chiar la o masă învecinată, în timp ce partenerul său acţiona în apartament. Atât doar că acesta a avut ghinion. Deşi a întors toată casa pe dos, banii pentru care venise nu i-a mai găsit căci, între timp, notarul îi depusese la o bancă, iar în casă şi-a lăsat doar o mică parte, vreo 7.000 de lei. Drept pentru care, pe lângă banii respectivi, hoţul a luat şi ce a găsit mai de preţ: armele şi muniţia. Iar când partenerul său l-a sunat de la restaurant, ca să îl anunţe că notarul s-a ridicat de la masă, a părăsit locul faptei, aşa cum a venit. Pe geamul de la baie.

Jocul nervilor

08 ciobanu.jpgCercetările făcute la faţa locului de poliţiştii orădeni, imediat după descoperirea furtului,  nu au oferit informaţii certe despre făptaşi, decât faptul că aceştia lucraseră cu mănuşi şi cagule şi că au căutat ceva anume. Însă unii martori îi văzuseră pe Ciobanu (foto) şi Ştefănică bântuind toată ziua în zonă, ceea ce, în condiţiile în care aceştia locuiau în alt capăt al oraşului, le-a dat de gândit anchetatorilor, care au pornit în urmărirea lor. În câteva săptămâni, poliţiştii s-au convins că sunt pe drumul cel bun, însă voiau să găsească armele, înainte ca acestea să fie vândute sau, mai grav, să fie folosite la comiterea unor noi infracţiuni.

Însă hoţii nu s-au lăsat prinşi cu una, cu două. Cercetările au durat mai bine de 8 luni, timp în care Ciobanu şi Ştefănică i-au păcălit pe poliţişti de mai multe ori, pierzându-şi urmele, şi chiar au dat noi lovituri. "La un moment dat, cred că şi-au dat seama că sunt urmăriţi. Deveniseră extrem de prudenţi, porneau într-o direcţie şi brusc se răzgândeau. Riscam să fim deconspiraţi. Aşa că a fost întreruptă supravegherea şi reluată, de mai multe ori. În acest timp, nu au stat nici ei degeaba. Sunt suspecţi în cel puţin 5 cazuri de furturi din locuinţe şi societăţi comerciale", spune sursa BIHOREANULUI.

Vizite la ţară

08 arme (mare).jpgLocul unde Ciobanu şi Ştefănică au ascuns armele a fost descoperit abia săptămâna trecută, tot în urma unor acţiuni de filaj. Cei doi au făcut mai multe vizite în zona Tinca, ceea ce a dat de gândit poliţiştilor, care au identificat persoana pe care o vizitau. Era Jenei Csaba, 41 ani, un tincan eliberat de un an din Penitenciar, unde a stat pentru trafic de mercur şi lovituri cauzatoare de moarte.

Surpriza mai mare a apărut cu ocazia percheziţiei organizate joia trecută la gospodăria tincanului. Căci pe lângă armele lui Pană, poliţiştii au mai găsit şi patru pistoale dintre care două revolvere letale cu glonţ şi două cu aer comprimat, cu muniţia aferentă, şi totodată mai multe staţii de emisie şi recepţie, cagule şi mănuşi, folosite probabil la spargerile comise.

Acţiunea a fost una de proporţii, la care au participat pe lângă Poliţia Oradea, peste 50 de poliţişti din diverse servicii din cadrul Inspectoratului judeţean. Simultan cu percheziţia din Tinca, poliţiştii au organizat percheziţii şi în alte 8 imobile folosite de Ştefănică şi Ciobanu.

Arme la negru

Jenei a fost condus la Poliţie, unde a recunoscut că a ascuns armele la solicitarea celor doi amici ai săi care le-au adus în cursul lunii ianuarie, însă a pretins că nu ştie de unde provin. După audieri, tincanul a fost eliberat, însă Ciobanu, reţinut şi el de poliţişti în aceeaşi zi, a stat 24 de ore în arestul Poliţiei Bihor, după care a primit interdicţia de a părăsi localitatea. Hoţul a refuzat să facă vreo declaraţie şi, în ciuda dovezilor existente împotriva sa, a negat cu tupeu că ar fi avut vreo legătură cu armele ori cu spargerea comisă la notar.

Pe Ştefănică, considerat creierul afacerii, poliţiştii l-au scăpat printre degete. Nu pentru că ar fi aflat ce i se pregăteşte, ci pentru că pregătea lovituri în judeţele învecinate, spun ei. I-au găsit doar maşina, pe care bărbatul o lăsase parcată în faţa blocului în care locuia, şi au ridicat-o. "Este căutat de efective sporite de poliţişti peste tot", susţine comisarul-şef Ioan Brîndaş, adjunctul şefului Poliţiei Bihor.

Jenei, Ciobanu şi Ştefănică au fost puşi deja sub învinuire pentru furt calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor,  însă ancheta este, încă, în plină desfăşurare. Pe lângă găsirea lui Ştefănică, poliţiştii trebuie să descopere şi proprietarul pistoalelor rămase nerevendicate. BIHOREANUL a aflat că de pe lista de suspecţi a poliţiştilor nu lipseşte nici notarul Pană, iar bănuiala vine de la faptul că toate cele 8 arme au fost duse deodată la Tinca, după furtul din apartamentul acestuia. Povestea merge mai departe...


JAFUL
S-a lăsat furat

Hoţii au spart locuinţa notarului Florin Pană, situat la etajul opt al unui bloc din cartierul Nufărul, în seara de 8 ianuarie, între orele 21 şi 23, când acesta era plecat de acasă.  Au intrat în apartament de pe acoperişul blocului, de unde mai apoi au coborât în balcon şi, apoi, prin forţarea geamului de la baie, în interior.

Au furat trei arme de vânătoare şi două arme neletale, muniţie, precum şi aproximativ 7.000 lei, aflate într-un dulap metalic pe care l-au deschis chiar cu cheia pe care proprietarul o păstra, neglijent, în aceeaşi încăpere. Poliţiştii nu au decis dacă notarul va fi învinuit, la rândul său, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor care prevede să păstreze în loc sigur cheia dulapului cu arme.