Firma orădeană SC Invest System Capital SRL şi-a deschis un punct de lucru în Piaţa Cetate în noiembrie anul trecut iar patronii firmei, Bernula Arpad, 55 ani, şi Berta Csaba, 43 ani, ambii din Budapesta, promiteau acordarea credite la dobânzi mai mici decât cele practicate de bănci.

În realitate, însă, schema de finanţare propusă semăna cu cea folosită în cazul celebrelor Caritas Gerald sau Mondoprosper: oamenii declarau ce sumă doreau să împrumute, semnau contractul, după care achitau o taxă de înregistrare şi rate lunare, fără să ştie clar când vor beneficia de creditul propriu-zis.

"La semnarea contractului, clienţii deveneau membri şi erau obligaţi să achite o taxă de înregistrare în grup, după care, în funcţie de suma solicitată şi perioada de rambursare convenită, li se stabilea valoarea ratei lunare în care se includea, evident, şi o taxă de administrare calculată în funcţie de preţul bunului de vânzare respectiv TVA-ul aferent acesteia", se arată în comunicatul făcut public vineri de Biroul de Presă al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Credit, prin tragere la sorţi

Împrumuturile se acordau lunar, însă doar prin tragere la sorţi, prioritate având cei care achitau cât mai multe rate în avans, şi se plăteau din sumele strânse de pe urma ratelor plătite de toţi membrii jocului. "Conform prevederilor Regulamentului de participare, deşi consumatorii plătesc ratele lunare stabilite, nu există nicio certitudine cu privire la data în care aceştia ar putea obţine creditul, existând posibilitatea să devină beneficiari chiar şi după încheierea perioadei de cotizare, cuprinsă între 10 şi 20 de ani, însă doar dacă plăteau rata lunară stabilită", se mai spune în informare.

De asemenea, clienţii care solicitau rezilierea contractului înainte de acordarea creditului, puteau să-şi recupereze sumele plătite până la acel moment numai după expirarea perioadei de creditare.

Cert e că, în urma controlului efectuat de comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, societatea Invest System Capital SRL a fost sancţionată cu o amendă record de 15.000 lei şi obligată să oprească imediat activitatea de creditare dar şi să returneze sumele încasate până în prezent de la clienţi.

"Având în vedere că organizarea consumatorilor în astfel de grupuri de tip CAR neautorizat poate afecta grav interesele economice ale acestora, îi sfătuim să citească cu atenţie toate condiţiile contractuale astfel încât să nu cadă în capcana întinsă de asemenea societăţi comerciale", avertizează comisarii CJPC Bihor.

Cazul este şi în atenţia ofiţerilor Serviciului de Investigare a Fraudelor din Poliţia Bihor iar potrivit surselor BIHOREANULUI, ancheta se află într-un stadiu avansat, însă administratorul societăţii, cetăţeanul ungar Bernula Arpad, nu s-a prezentat deocamdată la audieri. Din cercetările poliţiştilor, firma a acordat până în prezent un singur credit, iar prejudiciul celorlalţi clienţi încă nu a fost încă recuperat.