Mămicile din Oradea fierb de indignare pe reţelele de socializare. Restricţiile impuse pentru combaterea pandemiei de Covid-19 s-au ridicat, vremea a început să se încălzească, iar copiii nu au unde să se joace!

"Locurile de joacă din parcuri nu sunt întreţinute deloc. Majoritatea sunt oribile. Chiar nimeni din Primărie nu mai iese cu un copil la joacă?!", întreabă o orădeancă revoltată. Se pare că nu...

Val de reclamaţii

Orădenii reclamă zilnic Primăriei, direct, pe reţelele de socializare sau prin aplicaţia Oradea City Report, starea deplorabilă a locurilor de joacă. Spaţiul din Parcul 1 Decembrie este de departe cel mai murdar şi distrus. "Când vin cu copilul de la joacă, îi pun toate hainele la spălat, că nu ştiu ce aduce în casă", spune o mămică.

"Scările de la locul de joacă pentru copiii mici sunt distruse de câteva săptămâni", reclamă un părinte referitor la parcul Olosig. "Tiroliana nu funcţionează de trei săptămâni. A fost reparată şi tot nu merge", spune o femeie despre parcul Octavian Goga. "Unde sunt leagănele e plin de bălţi. Nu poţi să pui copiii în hintă fără să intri şi tu, şi ei în balta plină de noroi. Este oribil!", reclamă un alt orădean, nemulţumit de Parcul Libertăţii.

Marcel Boloș, ministrul DigitalizăriiFinalizat la sfârşitul anului trecut, noul parc din strada Ion Bogdan este şi el distrus deja. Un riveran a contabilizat: "lipsă toalete; pe aleea din scânduri de compozit unele sunt rupte, altele sunt fisurate, altele nu sunt prinse corespunzător; la unele jocuri s-au stricat, rupt sau furat protecţiile din plastic şi unele bănci se mişcă cu tot cu fundaţia din beton".

Nici Orăşelul Copiilor nu mai e ce-a fost. "În 15 ani doar s-a mai reparat şi văruit, nu s-a mai investit deloc ca să rămână atractiv", a constatat însuşi ministrul Digitalizării, Marcel Boloş (foto), cel care a amenajat parcul de joacă pe vremea când era director în Primărie.

Reparaţii sau pază?

Florin Birta, primarul Oradiei Adevărul e că şefii din Primărie au copii prea mari ca să mai iasă cu ei la joacă. "Când erau băieţii mici îi duceam în Orăşelul Copiilor şi mai vedeam problemele. Acum, mai puţin...", recunoaşte primarul Florin Birta (foto). În ciuda evidenţei, edilul susţine că Primăria îngrijeşte locurile de joacă. "Aparatele sunt curăţate şi reparate de câte ori este nevoie. Din păcate, firma care întreţine parcurile se confruntă cu multe vandalizări", spune Birta.

Distrugerile reprezintă cam 20% din cei 1,9 milioane lei pe an alocaţi pentru întreţinerea zonelor verzi, adică 380.000 lei. Pare mult, dar prin comparaţie cu cei 2,5 milioane lei cât costa paza parcurilor în 2019, este puţin. "De aceea am şi renunţat la pază", argumentează primarul.

Ca atare, distrugerile se ţin lanţ. "Toaletele din Parcul Brătianu au fost reparate de 6 ori până acum", exemplifică directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiş. Poliţia Locală a încercat zadarnic identificarea vandalilor cu camere de luat vederi mobile. "Nu sunt atât de performante încât să se poată identifica făptaşul", spune Marchiş.

În compensare, directorul şi-a pus subordonaţii să verifice locurile de joacă de lângă casă. "Fiecare a primit o zonă de care răspunde. Încercăm să intervenim înainte să reclame orădenii pe Oradea City Report", zice directorul.

Urmează investiţii

Lucian Popa, Director Patrimoniu Imobiliar OradeaConştienţi de starea jalnică a locurilor de joacă, reprezentanţii municipalităţii promit investiţii masive. "Orăşelul Copiilor a fost aproape doi ani închis din cauza pandemiei de Covid-19. În primăvară am făcut lucrări de reparaţii, iar pentru anul viitor vom pregăti lucrări de modernizare. Vrem să montăm mese de ping-pong şi să schimbăm unele jocuri", spune şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa (foto).

La rândul său, Florin Birta promite reabilitarea principalelor parcuri, cu locurile de joacă cu tot. "Vom moderniza, pe bani europeni sau pe credit, parcurile Petőfi, 1 Decembrie, Brătianu, Bălcescu şi Libertăţii. Acestea vor fi dotate cu sisteme de irigaţii, ca să nu se usuce vegetaţia pe caniculă, şi cu aparate de joacă noi şi moderne", zice primarul. Investiţiile estimate la circa 4 milioane euro se află în faza pregătirii documentaţiilor, aşa că lucrările vor începe cel mai curând anul viitor.

Până la finalizare, mulţi dintre micuţii de acum ai orădenilor vor fi deja mari. Cu alte griji şi alte nevoi...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!