Joe Biden a declarat în deschiderea summitului NATO că Rusia eșuează în războiul început în Ucraina și că membrii Alianței Nord-Atlantice vor susține în continuare Ucraina împotriva agresiunii, donând echipamente militare.

Președintele SUA a spus că anunță „o donație istorică” pentru țara condusă de Volodimir Zelenski, iar printre cei care o vor face se numără și România.

„Astăzi, anunț o donație istorică de sisteme de apărare antiaeriană pentru Ucraina: Statele Unite, Germania, Țările de Jos, România și Italia îi vor furniza Ucrainei cu echipamentele pentru 5 sisteme de apărare antiaeriană, iar în lunile ce urmează Statele Unite și partenerii noștri intenționează să îi doneze Ucrainei zeci de sisteme tactice suplimentare de apărare antiaeriană”, a spus Joe Biden în discursul său. 

El a arătat că agresiunea Rusiei în Ucraina a determinat alianţa să-şi întărească flancul estic, trimiţând patru grupuri de luptă suplimentare în România, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia, notează News.ro.

Liderul de la Casa Albă a subliniat importanța Alianței Nord-Atlantice, la împlinirea a 75 de ani de la formarea acesteia. 

„Înainte de acest război, Putin credea că NATO se va rupe. Astăzi, NATO este mai puternică decât a fost vreodată în istoria sa. Când a început acest război fără sens, Ucraina era o ţară liberă. Astăzi este încă o ţară liberă, iar războiul se va încheia cu Ucraina rămânând o ţară liberă şi independentă. Rusia nu va învinge", a susținut Joe Biden, afirmațiile sale fiind întâmpinate cu aplauze, conform Libertatea.ro. 

Printr-o informare de presă făcută de Casa Albă se prezintă detalii despre ajutorarea Ucrainei. Concret, preşedintele român Klaus Iohannis a fost semnatarul unei declaraţii comune privind întărirea apărării aeriene a Ucrainei, alături de omologii săi american Joe Biden, şi ucrainean, Volodimir Zelenski, şi premierii olandez, Dick Schoof, italian, Giorgia Meloni, şi german, Olaf Scholz.

„Suntem angajaţi să furnizăm Ucrainei capabilităţi suplimentare de apărare aeriană în contextul în care se apără împotriva agresiunii continuate a Rusiei, inclusiv a atacurilor deliberate ale Rusiei asupra oraşelor ucrainene şi a infrastructurii civile şi infrastructurii critice", se menţionează în declaraţia comună, citată de Agerpres.ro.

„Astăzi anunţăm că, colectiv, furnizăm Ucrainei sisteme de apărare aeriană strategice, inclusiv baterii Patriot donate de SUA, Germania şi România, componente Patriot donate de Olanda şi alţi parteneri pentru a permite operarea unei baterii Patriot suplimentare şi un sistem suplimentar SAMP-T donat de Italia", se arată în document.

Semnatarii declaraţiei comune sunt încrezători că "aceste cinci sisteme strategice de apărare aeriană vor contribui la protejarea oraşelor ucrainene, civililor şi soldaţilor şi ne coordonăm îndeaproape cu guvernul ucrainean pentru ca acest sisteme să fie utilizate rapid" şi precizează că "lucrăm la un nou anunţ în acest an privind sisteme suplimentare strategice de apărare aeriană pentru Ucraina".

În plus, "în lunile următoare, SUA şi partenerii intenţionează să furnizeze Ucrainei zeci de sisteme de apărare aeriană tactice, inclusiv NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS şi sisteme Gepard", iar acestea "vor extinde şi mai mult acoperirea apărării aeriene ucrainene". De asemenea, "mai mulţi aliaţi, între care Canada, Norvegia, Spania şi Regatul Unit, vor continua să joace un rol important în furnizarea acestor sisteme şi mulţi alţi susţinători ai Ucrainei vor asista în asigurarea interceptorilor".

Amintim că, în luna iunie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării, condus de Klaus Iohannis, a decis donarea către Ucraina a unui sistem de apărare antirachetă Patriot din dotarea Ministerului Apărării Naționale, hotărârea fiind luată „ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!