Deputatul bihorean Adrian Merka a anunţat marţi, în calitate de preşedinte al Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, că a făcut apel la autorităţile din Republica Slovacă şi din Republica Cehă pentru ca acestea să sprijine aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen.

"România şi-a construit toate priorităţile, abordările şi activităţile de politică externă în jurul proiectelor UE şi NATO, în aşa fel încât din punct de vedere politic este practic imposibil de găsit chiar şi un singur exemplu care să reflecte o poziţie de politică externă a României contradictorie cu interesele şi opiniile europene şi euroatlantice. România nu s-a dezis niciodată de loialitatea faţă de parteneri şi nu a blocat niciodată consensul în cadrul UE şi NATO", se arată într-un document trimis de Merka reprezentanţilor Republicilor Slovace şi Cehe, anunţat printr-un comunicat de presă dat publicităţii marţi.

În acest comunicat, Merka mai arată, de asemenea, că nu există nicio "raţiune concretă pentru blocarea aderării României la spaţiul Schengen şi cere reprezentanţilor celor două ţări să ofere sprijinul lor pentru ţara noastră.

Adrian Merka a trimis scrisori adresate preşedinţilor celor două state, premierilor, preşedintelui celor două parlamente, miniştrilor de Interne şi de Externe.