Primăria vrea să dea jos toate cablurile de pe faţadele clădirilor. Consiliul Local a aprobat luni, la propunerea municipalităţii, organizarea unei licitaţii pentru concesionarea suprafeţei de 100.000 metri pătraţi în vederea realizării unei canalizaţii subterane pentru amplasarea de reţele de comunicaţii electronice şi electrice.

"Intenţia noastră este ca în următorii ani să realizăm în Oradea circa 150-200 de kilometri de canalizaţii subterane în care să fie coborâte toate reţelele de pe faţadele clădirilor. Sper să găsim un partener care să realizeze aceste investiţie a cărei valoare se ridică la circa 9,5 milioane euro", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Partenerul desemnat în urma licitaţiei va trebui să amenajeze canalele tehnice în cel mult doi ani şi îşi ca recupera investiţia în următorii 40 de ani din închirirerea acestora către proprietarii de reţele care vor fi obligaţi să le coboare de pe faţade.

În teorie, municipalitatea va ieşi de trei ori câştigată din acest parteneriat. Primăria nu doar că va înlătura reţelele aeriene fără să fi cheltuit bani din bugetul local, dar va şi încasa o taxă de folosinţă a terenului în valoare de 1 leu pe metrul liniar pe an şi un procent de minim 15% din veniturile concesionarului din închirierea canalelor tehnice. Rămâne de văzut dacă va reuşi să şi atragă un partener...