La câteva ore după ce preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat într-o declaraţie făcută luni că "România îşi arată solidaritatea faţă de alţii" trimiţând o echipă de medici şi asistenţi medicali în Italia, BIHOREANUL a aflat că patru dintre cei care vor pleca să-şi ajute colegii din țara cel mai greu încercată din Europa în lupta împotriva ravagiilor produse de coronavirus, sunt orădeni.

"Din echipa românească de 11 medici şi 6 asistenţi medicali fac parte şi doi colegi medici specialişti din UPU", a declarat BIHOREANULUI şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea.

Încă un medic și o asistentă din echipa românească sunt orădeni, provenind de la secția ATI a Spitalului Judeţean din Oradea. "Asta înseamnă că avem medici de calitate excepţională", spune şeful UPU-SMURD Bihor.

Dr. Borcea a explicat că încă de acum o săptămână autorităţile române au început să organizeze misiunea medicală românească pentru Italia. "Dr. Raed Arafat a transmis un mesaj către cadrele SMURD săptămâna trecută, pentru a afla dacă se oferă voluntari. Eu sunt mândru de cei doi colegi că s-au oferit voluntari, sunt mândru că au acceptat, iar experienţa lor ne va folosi şi nouă aici", a spus dr. Borcea.

Şeful UPU-SMURD a afirmat că nu poate dezvălui acum numele celor doi colegi, din cauza felului în care reacţionează societatea din România la adresa cadrelor medico-sanitare implicate în lupta anti-Covid, dar a precizat că este vorba de "un bărbat şi o femeie, ambii cu o experienţă mare în misiuni medicale internaţionale".

Totodată, dr. Borcea a afirmat că gestul celor doi medici UPU-SMURD din Oradea va ajuta colegii rămaşi acasă să se perfecţioneze în practicile specifice pentru identificarea şi tratarea persoanelor cu coronavirus. "Vor putea comunica în permanenţă cu noi şi ne vor transmite toate cunoştinţele pe care le dobândesc muncind acolo", a spus şeful UPU-SMURD Bihor.

Dr. Borcea a afirmat că cei doi colegi ai săi vor decola de pe aeroportul din Timişoara marţi dimineaţă, la ora 8.00, şi vor ateriza la Milano. "În prima fază vor fi duşi într-un centru de instruire şi apoi vor lucra într-un spital".

De asemenea, şeful UPU-SMURD a precizat că durata misiunii echipei medicale din România care va munci voluntar în Italia este de 14 zile. "Sper să se întoarcă acasă cu bine şi în mod sigur experienţa lor ne va fi de folos şi aici", a spus dr. Borcea.

Amintim că Italia este ţara cea mai afectată de criza coronavirusului, înregistrând până luni seară 132.547 cazuri de persoane infectate, 16.523 decese şi 22.837 cazuri vindecate.