Tribunalul Bihor s-a pronunţat, joi, în procesul penal pornit în 2014 de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pe numele fostului primar din comuna Sârbi, Nicolae Ghiuro (foto), acuzat de abuz în serviciu după ce ar fi decontat lucrări fictive.

Concret, lui Ghiuro i se imputa că, în perioada 2008-2012, a plătit aproape 600.000 lei societăţii Ramaian Construct Oradea pentru lucrări neexecutate şi pentru două rezervoare de apă în valoare de peste 100.000 euro care, în realitate, nu fuseseră achiziţionate.

În acelaşi dosar, procurorii au trimis-o în faţa instanţei şi pe contabila Primăriei, Floare Hava, acuzată că a semnat pentru legalitatea plăţilor, dar şi pe beneficiari, adică firma Ramaian Construct şi patronul societăţii, Radu Popoviciu. 

Fiecare cu pedeapsa lui

Procesul început la Tribunalul Bihor, în iulie 2014, s-a terminat abia acum. Instanţa a dispus condamnarea fostului edil la 4 ani de închisoare cu executare şi o amendă penală de 40.000 lei, în timp ce fosta contabilă, Floare Hava, s-a ales cu o pedeapsă de 2 ani şi 10 luni de închisoare, pedeapsă suspendată pe o perioadă de supraveghere de 3 ani, timp în care femeia va trebui să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Beneficiarul banilor, firma Ramaian Construct, a fost condamnată la o amendă penală de 48.000 lei, iar administratorul societăţii, Radu Popoviciu, a primit o pedeapsă de 2 ani şi 3 luni de închisoare şi o amendă penală de 9.000 lei, ambele pedepse fiind însă suspendate pe o perioadă de probă de 3 ani.

Instanţa a admis, de asemenea, acţiunea civilă formulată de Primăria Sîrbi, dispunând ca cei patru inculpaţi să plătească solidar paguba creată comunei, de 504.964 lei, la care se va adăuga dobânda legală, calculată la data plăţii efective.

Hotărârea instanţei poate fi atacată cu apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

De două ori penal

La pedeapsa dispusă pe numele edilului s-ar putea adăuga, însă, o alta, căci în vara acestui an, Nicolae Ghiuro a fost trimis în judecată tot de procurorii Parchetului Bihor pentru un "tun" similar.

Potrivit rechizitoriului, în 2010, edilul a divizat un contract de achiziţie publică care privea decolmatarea şanţurilor şi reabilitarea drumurilor din satul Burzuc, iar noile contracte le-a atribuit, pe baza unei selecţii de oferte formale, firmei Tabin Construct Oşorhei, administrată de afacerisul Marius Batin. Firma nu a executat lucrările, însă a încasat contravaloarea acestora, de 144.000 lei. 

Batin va fi judecat alături de primarul din Sârbi pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi spălare de bani.

În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată şi afaceristul Ioan Bogdan, administrator al firmei Nelbog SRL, acuzat că a pus la dispoziţia edilului oferte de preţ nereale, ce conţin preţuri mai mari decât oferta depusă de către Tabin Construct, firma câştigătoare.