Tânărul Adrian Dume, devenit în iulie 2013 manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, şi-a prezentat demisia din această funcţie în urmă cu două săptămâni, iar marţi, 24 noiembrie, Consiliul Judeţean Bihor a luat act atât de aceasta, cât şi de consecinţă, adică despre rezilierea contractului de management.

Adrian Dume, fost lider al studenţilor din Universitatea Oradea şi membru PNL, a fost trimis în judecată de DNA, împreună cu cântăreaţa de muzică populară Anca Banda, directoare a Casei de Cultură din Beiuş, şi cu George Fărăianu, vicepreşedinte PSD Bihor, la începutul acestui an, pentru că a decontat cheltuieli pentru organizarea şi desfăşurarea mai multor evenimente care nu au avut loc, în baza unor documente măsluite prezentate de Banda şi de Fărăianu.

În faţa judecătorului de la Tribunalul Bihor, Dume a recunoscut toate faptele care îi sunt imputate, solicitând să fie judecat după procedura simplificată. Acelaşi lucru l-a cerut şi Anca Banda, care îşi recunoscuse vina încă din timpul anchetei.

Cel de-al treilea inculpat din dosar, George Fărăianu, neagă acuzaţiile procurorilor, astfel că instanţa a dispus disjungerea cauzei în ceea ce îl priveşte şi formarea unui nou dosar, care va fi judecat potrivit procedurii obişnuite. 

Adrian Dume a fost trimis în judecată pentru 6 infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, 6 infracţiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, dar şi pentru o tentativă la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În cazul directoarei Casei de Cultură din Beiuş, Anca Banda, anchetatorii au reţinut 6 infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, respectiv 6 falsuri în înscrisuri sub semnătură privată.

George Fărăianu a fost inculpat pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA Oradea, în perioada iunie - septembrie 2013, Dume a alocat, cu de la sine putere, sume de bani cuprinse între 6.000 lei şi 30.000 lei pentru mai multe proiecte, prejudiciul total cauzat Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor ridicându-se la suma de 116.000 lei.

Citiţi despre cum a transformat Adrian Dume instituţia care ar trebui să se preocupe de promovarea manifestărilor culturale într-o sursă de bani pentru finanţarea clientelei politice în articolul: 

Popa, Mang şi Kiss turnaţi la DNA: Arestarea lui Dume scoate la iveală matrapazlâcurile şefilor Consiliului Judeţean