Aparent, e un caz banal: un braconier din Rieni, prins în flagrant în timp ce se întorcea din pădure cu un căprior împuşcat şi jupuit, a fost scăpat basma curată graţie unei judecătoare din Beiuş, care a decis că fapta nu există. Ce mare lucru? O fi greşit şi ea...

Numai că braconierul în cauză, Gelu Antin Nica, un tânăr de 30 de ani, este sponsorul principal al primarului PDL-ist din Rieni, Gheorghe Bota. Care primar, la rându-i, este prieten la cataramă cu soţul judecătoarei Ioana Miclo, Dorin, plantat de PDL ca şef la Ocolul Silvic Sudrigiu. Or, în condiţiile date, aberanta sentinţă pare mai mult o mârşăvie politică decât o scăpare de magistrat neatent. Unde mai pui că judecătoarea nici măcar nu e la prima decizie luată pe genunchi...

07 sorin ile.jpgGelu şi căprioara

Gelu Nica s-a ales cu dosarul de braconaj anul trecut, pe 16 februarie, când, în prima zi de prohibiţie, a fost prins pe fondul de vânătoare Văratic cu arma pe spate şi cu o carcasă de căprior în mână. L-a "agăţat" chiar secretarul Clubului Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (CVPS) din Beiuş, Sorin Ile (foto), care ieşise în patrulare împreună cu doi pădurari.

"Era prima zi de prohibiţie la căpriori şi am mers în control. În pădure am dat peste maşina lui Nica, o Lada Niva. Imediat apoi, am auzit 5 focuri de armă. Le-am zis colegilor să stăm, să aşteptăm. După o oră, două persoane au ieşit din pădure, fiecare cu câte o jumătate de carcasă în mână. Când s-au apropiat de maşină şi ne-au observat, au aruncat carnea şi au luat-o la goană. Pe Gelu l-am recunoscut imediat. L-am şi strigat să se oprească, moment în care s-a dezechilibrat şi l-am ajuns din urmă. Pe celălalt n-am apucat să-l văd, că se întunecase. A scăpat cu fuga în pădure", îşi aduce aminte Ile.

Ştiind că a făcut-o lată, Nica a încercat să rezolve problema ca-ntre prieteni. "Şi-a cerut iertare, că a greşit, că nu se mai întâmplă. I-am luat arma şi i-am spus să vină la sediul clubului, pentru declaraţii. Noi am luat-o înainte, iar el s-a urcat în maşina lui, spunând că vine după noi", spune secretarul. A ajuns după o oră, cu o altă maşină. La club îl aşteptau deja poliţiştii şi un procuror, pentru a-i lua declaraţii. Numai că, de astă dată, nu mai voia să spună nimic...

07 carne (mare).jpgA făcut-o (de) oaie

Chemat zilele următoare la Parchet, Nica a devenit, din braconierul umil care cerşea iertare în mijlocul pădurii, victimă a unui complot pus la cale de Ile.  Adică el era doar un cetăţean onest, care s-a dus în pădure să-şi ochească un loc pentru o cabană, nicidecum ca să tragă după căpriori. "Am auzit şi eu focurile de armă, dar n-am tras eu, că eu am lăsat arma în maşină. Chiar m-am speriat, am luat-o la fugă şi am început să strig de frică să nu fiu împuşcat", le-a zis Nica procurorilor.

Şmecheraşul avea o explicaţie şi pentru carnea găsită la el: fusese abandonată într-un tufiş şi, după cum arăta, a crezut că-i o carcasă de oaie, motiv pentru care a luat-o ca s-o dea la... câini. "Când am ajuns lângă maşină, mă aştepta secretarul Clubului de vânătoare, Sorin Ile, şi doi pădurari. M-au întrebat ce fac acolo şi le-am zis . Apoi am deschis maşina, ca să pun carcasele, moment în care Ile s-a întins şi a luat arma de vânătoare"...

Poveşti vânătoreşti

Procurorii n-au înghiţit, însă, poveştile lui Nica. În primul rând, acesta declarase că-şi căuta loc de cabană în plină iarnă, pe o zăpadă de 30 de centimetri, în inima pădurii, unde nici nu se poate construi. Pe de altă parte, în momentul în care s-a întâlnit cu patrula a încercat să fugă, iar pe urmă şi-a cerut iertare, chestiuni inexplicabile în condiţiile în care pretinde că n-a greşit cu nimic.

Pentru a demonstra că minte, procurorii i-au trimis arma la Serviciul Criminalistic al Poliţiei Bihor, unde s-a descoperit că "ţevile prezintă urme de reziduu pe interior". Corpul "victimei" l-au expediat la Facultatea de medicină veterinară din Cluj, care a stabilit clar că "oaia" lui Nica era, de fapt, o căprioară. Specialiştii au găsit şi o plagă despre care, însă, în lipsa proiectilelor ori alicelor, nu au putut spune clar că a fost provocată prin împuşcare.

Procurorii l-au dibuit şi pe partenerul de braconaj al tânărului. Era Severius Sere, pădurar la Ocolul Silvic Codrii Beiuşului. Cei doi fuseseră văzuţi împreună în ziua flagrantului, iar pădurarul a ajuns acasă doar noaptea târziu, probabil pentru că, abandonat fiind în pădure, a fost obligat să străbată pe jos distanţa până la canton.

Anchetatorii au aflat şi că Nica nu era la prima sa ispravă, vânatul braconat de el fiind valorificat frecvent la restaurantul prietenei sale din Chişcău. Atât doar că, neavând suficiente probe împotriva celor doi din urmă, singurul trimis în judecată, în iulie 2009, a fost Nica, pentru braconaj.

La loc comanda

Probele strânse, care toate demontau minciunile braconierului, n-au convins-o însă pe Ioana Miclo, magistrat în cadrul Judecătoriei Beiuş. Pe 22 ianuarie a.c., aceasta a dispus pur şi simplu achitarea lui Nica, stabilind că fapta de care era acuzat nici măcar nu există! "Instanţa consideră că în dosarul cauzei nu există probe certe care să conducă la concluzia că inculpatul a tras cu puşca într-un căprior şi că acel căprior găsit asupra lui a fost împuşcat", se arată în sentinţă. Altfel spus, braconierul neprins cu degetul pe trăgaci - vânător cinstit!

"Adică eu l-am văzut în faţa ochilor, dar judecătoarea zice că n-am văzut nimic şi n-am găsit pe nimeni. Nu i-am văzut nici arma, n-am auzit nici împuşcăturile... Cu asemenea judecăţi, mai bine nu mai ies din birou!", se revoltă Sorin Ile.

07 Gheorghe Bota.jpgÎmbârligat cu primarul

Controversata sentinţă, care a fost atacată deja prin recurs la Tribunalul Bihor, ar putea avea explicaţii dincolo de litera legii pe care judecătoarea e plătită s-o aplice. Potrivit surselor BIHOREANULUI, de la bun început cercetările în cazul lui Nica au fost îngreunate de presiunile primarului PDL al comunei Rieni, Gheorghe Bota (foto). Edilul a încercat nu doar să-i convingă pe martori să-şi schimbe declaraţiile, ci le-a sugerat şi procurorilor să-şi facă treaba "cu duhul blândeţii".

Nu că-l rodea grija să nu se comită vreo eroare judiciară. Dar, fiind patron al unor firme de exploatări forestiere, "inculpatul" fusese sponsorul lui Bota în campanie, iar după învestirea acestuia în funcţie, a devenit unul dintre partenerii principali de afaceri ai Primăriei.

Bota i-a dat pe mână o halcă serioasă din pădurea comunei, pe care Nica o decimează împreună cu fratele său vitreg, Ioan Petrugan, fost poliţist, reprofilat pe afaceri cu lemne. Mai mult, oamenii din zonă spun că primarul s-a învârtit şi el de o mică parte din business, patronând din umbră, alături de Nica şi de un alt fost poliţist, Nicolae Cioflan, un gater din satul Ghighişeni, aparţinând tot comunei Rieni.

Edil în slujba... braconierului

Cum procurorii nu s-au lăsat influenţaţi şi i-au trimis în final amicul în judecată, edilul şi-a încercat norocul la prietenii de partid. Şi a ajuns taman la soţul judecătoarei, Dorin Miclo, plantat de PDL şef la Ocolul Silvic Sudrigiu. Împreună cu acesta, au dezvăluit surse din anturajul lor, Bota a "dezbătut" cazul în gura mare, la ziua onomastică a primarului din Lunca, Ioan Popa. Evident, şi acesta tot membru PDL.

Greu de spus dacă salvarea braconierului s-a bătut în cuie de Sfântul Ion. Oricum, atât judecătoarea cât şi împricinatul refuză orice discuţie pe această temă. Primarul de Rieni, în schimb, recunoaşte că a încercat să-şi ajute consăteanul, însă nu pentru că ar avea interese comune, ci doar pentru că e în... slujba cetăţeanului. "Eu ajut pe cine pot", spune Bota, uitând, probabil, că traficul de influenţă nu intră în atribuţiile sale.

Primarul recunoaşte că nu i-a picat deloc că procurorii i-au "inculpat" partenerul de afaceri. "E normal să faci rău?...", se întreabă el, negând totuşi că ar fi făcut presiuni asupra anchetatorilor pentru a obţine muşamalizarea dosarului. La fel ca faptul că s-ar fi folosit de partid ca să ajungă la Dorin Miclo, pentru a-i cere să-şi convingă consoarta judecătoare în favoarea braconierului. "Eu şi cu soţul doamnei Miclo suntem de-o vârstă", explică, sec, edilul relaţia pe care o are cu şeful Ocolului Sudrigiu. Refuzând apoi, categoric, să mai intre în amănunte. Mai ştii, o fi simţit şi el că e în pericol să se încurce în explicaţii...


BLÂNDA IOANA

Judecătoarea ţeparilor

BIHOREANUL a descoperit mai multe decizii controversate ale judecătoarei Ioana Miclo, toate ducând la concluzia că verdictul generos din cazul Nica nu e un simplu accident.

Valeriu Cioroga, din Lugoj, anchetat pentru că ar fi înşelat patru firme din Beiuş cu 1,6 miliarde de lei vechi. Pe 7 martie 2008, în aceeaşi zi în care un alt magistrat al Judecătoriei Beiuş prelungea mandatul de arestare emis pe numele ţeparului, astfel ca acesta să nu dispară, Ioana Miclo a admis cererea acestuia de eliberare provizorie sub control judiciar. Bărbatul a rămas, totuşi, în arest, deoarece Tribunalul a admis recursul declarat de procurori.

Tot pe considerentul că nu prezintă pericol public, pe 24 mai 2008 judecătoarea a respins arestarea a trei hoaţe, Aurina Covaci, Zorica Lingurar şi Maria Boţ, care au intrat în locuinţa unei familii din Beiuş, de unde au furat bijuterii din aur şi bani în valoare de 150 milioane de lei vechi. După ce au fost eliberate şi până la judecarea recursului, care a avut loc o săptămână mai târziu, când au şi fost arestate, cele trei au mai dat trei spargeri, în Holod, în Rohani şi în Nimăieşti.

Pe 29 iulie 2008, Miclo a refuzat să emită un mandat de arestare în lipsă pentru Cristian Nan, un escroc reclamat de o femeie în numele căreia se împrumutase cu 17.000 de euro de la un cămătar, punându-i gaj casa şi terenul din Beiuş. Bărbatul se ascundea, iar prin emiterea unui mandat de arestare putea fi dat în urmărire şi în consemn, însă judecătoarea a decretat că acesta nu se sustrage de la urmărirea penală, ci doar a plecat, brusc, la... muncă în străinătate.