Tribunalul Bihor a pronunţat, miercuri, sentinţa în cazul Laviniei Raţ, psihologa în vârstă de doar 28 de ani de la Spitalul Municipal Gavril Curteanu, trimisă în faţa instanţei de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pentru luare de mită şi trafic de influenţă, după ce au prins-o în flagrant cu o şpagă de 600 de euro.

Verdictul a fost pronunţat la primul termen al procesului întrucât tânăra şi-a recunoscut faptele, alegând să fie judecată după procedura simplificată, care îi permite şi reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă.

Astfel, instanţa a dispus condamnarea Laviniei Raţ la 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani. Totodată, timp de 2 ani, tânăra are interdicţie de a ocupa o funcţie publică.

De asemenea, instanţa a obligat-o pe tânăra psihologă să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei Oradea sau a Mănăstirii Sfintei Cruci.

Pe durata termenului de 3 ani, cât va fi sub supraveghere, Raţ este obligată, printre altele, să se prezinte la date fixe la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bihor, să primească vizitele consilierului de probaţiune, să comunice schimbarea locului de muncă dar şi să frecventeze unul sau mai multe cursuri de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

Soluţia dată de Tribunalul Bihor nu este definitivă, atât Raţ cât şi procurorii Parchetului Bihor având posibilitatea să o atace cu apel la Curtea de Apel Oradea.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Lavinia Raţ a fost denunţată de sora unei paciente cu retard psihic sever căruia îi ceruse 600 de euro. Psihologa a susţinut că urma ca banii să-i împartă cu doi medici, membri ai Comisiei de evaluare psihiatrică, ca să-i elibereze acte medicale de care avea nevoie în instanţă pentru punerea sub interdicţie judecătorească a bolnavei.

Pe 11 ianuarie, într-o acţiune realizată de procurori şi ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie Bihor, tânăra a fost prinsă în flagrant în timp ce lua mita, şi reţinută pentru 24 de ore în Arestul Poliţiei Bihor. O zi mai târziu, Tribunalul Bihor a dispus arestarea ei pentru 30 de zile, măsură care a fost schimbată pe 22 februarie cu arestul domiciliar.