De câteva săptămâni, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea scotocesc în dosarele instanţelor, scoţând la iveală modul în care unii clienţi ai Justiţiei încearcă să scape de urmările legii. Aşa au ajuns la cazul unor maramureşeni care aveau de dat 40.000 euro pentru o sentinţă favorabilă într-un proces de contrabandă cu ţigări, precum şi la cel al unui hoţ amărât din Oradea, căruia i s-a pretins nici mai mult, nici mai puţin, decât să-şi pună la bătaie propria fiică pentru a satisface poftele trupeşti ale magistratului care îi decidea soarta.

Elementul comun era, de fiecare dată, judecătorul Mircea Puşcaş, de la Curtea de Apel Oradea, cea mai înaltă instanţă de judecată din Bihor. Care, însă, nega cu tărie că ar fi ştiut de negoţul făcut în numele său şi se declara de-a dreptul revoltat că justiţiabilii îi ştirbesc reputaţia. Procurorii nu l-au crezut, ba chiar l-au pus oficial sub învinuire, pentru corupţie!

Omul cu relaţia

Acuzaţia a fost formulată pornind de la cazul maramureşenilor Petru Cocian şi Mihai Halas. Aşa cum a mai arătat BIHOREANUL, cei doi au fost arestaţi pe 29 noiembrie 2012, când au recunoscut că au promis 40.000 euro pentru o sentinţă favorabilă în procesul care se afla pe rolul Curţii de Apel Oradea şi în care, în prima fază, la Tribunalul Satu Mare, fuseseră condamnaţi la închisoare cu executare: Halas la 9 ani, iar Cocian la 6 ani.

05 teleptean.jpgImediat după ce dosarul a fost înregistrat la instanţa orădeană, cei doi au căutat o "curea de transmisie" spre completul care le judeca recursul, format din Mircea Puşcaş şi Adela Condrovici, urmărind rezolvarea unei sentinţe cu suspendare. Aşa au ajuns traficanţii la un moroşan de-al lor, Mihai Teleptean (foto), prieten bun cu Puşcaş. Din datele făcute publice la acea vreme, Teleptean le-a propus şpăguitorilor să disimuleze mita sub acoperirea unui contract de cumpărare a unui BMW de la cumnatul magistratului, Victor Ciarnău, samsar de maşini din Marghita, pe care l-a abordat chiar îndrumat de Puşcaş. Afacerea însă a picat, iar afaceristul s-a oferit să rezolve problema ducând personal banii la judecător. Halas i-a şi trimis în acest scop un avans de 10.000 euro, dar i-a primit înapoi, Teleptean spunându-i, ca din partea lui Puşcaş, că va trebui să dea toţi cei 40.000 după pronunţarea sentinţei.

Ulterior, Cocian, Halas şi Teleptean au fost eliberaţi din arest, interzicându-li-se să părăsească localităţile de domiciliu până la finalizarea dosarelor în care erau cercetaţi pentru trafic de influenţă (Teleptean) şi cumpărare de influenţă, respectiv dare de mită (Cocian şi Halas).

Ca între prieteni

La momentul respectiv, procurorii DNA nu formulaseră la adresa judecătorului nicio acuzaţie, iar Puşcaş se declara nevinovat, lepădându-se de amicul său: "Dosarul în care sunt judecaţi Cocian şi Halas este unul cu probe beton împotriva lor. Nici dacă voiam nu îi puteam ajuta. Dacă cineva le-a spus altceva, se numeşte ţeapă!", explica Mircea Puşcaş BIHOREANULUI, exprimându-şi totodată mulţumirea că Teleptean era "tras la răspundere".

Întrebat de episodul cu BMW-ul, judecătorul a admis că l-a însoţit pe Teleptean până la Ciarnău, în Marghita, dar numai ca să facă prezentările. "L-am dus pe Mihai la Marghita, am stat 2 minute, şi apoi am plecat. Ce s-a întâmplat mai departe, habar nu am. Am auzit că nu a mai avut loc nicio tranzacţie, dar atât", pretindea Puşcaş.

"Căzut" pe filaj

Cum de au ajuns doi maramureşeni, inculpaţi din dosarul pe care îl judeca, să cumpere maşină tocmai de la cumnatul său? La asta Mircea Puşcaş nu a putut răspunde. Ca să lămurească aspectul, anchetatorii l-au luat la întrebări şi pe Ciarnău, căruia i-au percheziţionat şi locuinţa. Unde, spre surprinderea lor, au găsit documente de vânzare ale altor trei maşini către un alt client dintr-un dosar "fierbinte" de pe rolul Curţii de Apel.

Este vorba despre un interlop din Strehaia, Valentin Stănescu, arestat anul trecut de procurorii DIICOT Oradea pentru o fraudă fiscală de 3 milioane euro şi ale cărui cereri de eliberare au fost judecate tot la Oradea. Stănescu a achiziţionat una dintre maşini de la cumnatul lui Puşcaş în timp ce era filat de anchetatori şi ar fi fost chiar filmat în timp ce achita contravaloarea unui bolid tocmai judecătorului, în faţa casei acestuia. "O întâmplare", au spus, însă, Ciarnău şi Puşcaş, în momentul când li s-a cerut să explice "coincidenţa".

Care e adevărul complet în această poveste deocamdată nu e clar. Cert este, însă, că în urmă cu două săptămâni judecătorul a fost pus sub învinuire, pentru luare de mită de la cei doi traficanţi de ţigări, sub acoperirea tranzacţiei cu maşina cumnatului său.

Dosare cu cântec

Împotriva lui Puşcaş au fost declanşate verificări şi de către Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii, fiindcă a fost implicat şi în alte dosare cu cântec, cum ar fi cel al liderului lumii interlope sătmărene, Doru Tukacs. Trimis în judecată anul trecut pentru că ar fi bătut un sătmărean care nu i-a plătit la timp camăta, Tukacs a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare de Tribunalul Satu Mare pentru ultraj contra bunelor moravuri, invocându-se că bărbatul este recidivist şi cercetat şi în alte dosare pentru fapte cu violenţă. La Curtea de Apel, în schimb, interlopul a găsit înţelegere, fiind achitat astă-toamnă şi sancţionat doar cu o amendă administrativă de un complet din care făcea parte şi Puşcaş!

05 Vasile Lucut.jpgCiudat e şi modul în care completul Mircea Puşcaş, Mihaela Pătrăuş şi Traian Munteanu a admis, în 2011, contestaţia în anulare declarată de milionarul sătmărean Vasile Lucuţ (foto), patronul companiei Unicarm, dispunând achitarea acestuia într-un caz care a făcut zarvă în Satu Mare. Este vorba despre un ultraj reclamat de un inspector sanitar-veterinar sătmărean pe care Lucuţ l-a bătut fiindcă a dispus distrugerea unor mezeluri expirate. Trimis în judecată, Lucuţ a fost condamnat în final, chiar şi de Curtea de Apel Oradea, la 6 luni cu suspendare şi plata unor despăgubiri. Însă, prin intermediul unei contestaţii în anulare, judecate de completul menţionat, a obţinut anularea sentinţei şi, totodată, achitarea.

Atât doar că soluţia a fost dată în vacanţă judecătorească, după ce data procesului fusese schimbată, fără ca victima magnatului să fie înştiinţată legal, fapt ce a şi dus ulterior la anularea soluţiei date de cei trei şi, în final, condamnarea definitivă a afaceristului.

Silenzio stampa

Pornind de la dubiosul proces, procurorii DNA Oradea au demarat şi ei cercetările, iar săptămâna trecută au dispus trimiterea în judecată a milionarului, dar şi a doi ofiţeri de Poliţie sătmăreni, Vlad Boşca şi Felician Jurj, acuzaţi că, în schimbul unor sponsorizări făcute de Lucuţ, ar fi făcut intervenţii pe lângă soţul judecătoarei Pătrăuş, ca aceasta să pronunţe o soluţie favorabilă afaceristului. Comisarul şef Gheorghe Pătrăuş, şeful Serviciului Antidrog din cadrul BCCO Oradea, este, la rândul său, pus sub învinuire pentru mărturie mincinoasă după ce a negat că ar fi discutat cu colegii sătmăreni despre cazul "Lucuţ", deşi interceptările dovedeau contrariul. Deşi procurorii n-au găsit dovezi care să o incrimineze pe judecătoare, aceştia au sesizat CSM cazul, solicitând cercetarea ei disciplinară, alături de Puşcaş şi Munteanu.

Cert este că, de când cu ancheta procurorilor DNA, judecătorul Mircea Puşcaş a devenit de negăsit. De la serviciu şi-a luat concediu, iar telefonul mobil, altădată mereu disponibil, îl ţine închis de mai bine de două săptămâni. Reprezentanţii Curţii de Apel nu doresc nici ei să discute despre situaţia în care se află magistratul, ba chiar par decişi să joace rolul unor victime onorabile ale "băieţilor răi" de la DNA, care le caută nod în papură. Fără niciun motiv, evident...


INTERCEPTAT
Judecătorii spun lucruri trăsnite

Numele judecătorului Mircea Puşcaş apare şi în cazul comisarului Florian Rob, şeful Secţiei Poliţie Rurală Ciumeghiu, anchetat de DNA pentru trafic de influenţă. Ofiţerul a fost denunţat de doi hoţi cărora le-a promis că le rezolvă la Curtea de Apel reducerea pedepselor de 3 ani şi 4 luni de închisoare încasate la Judecătoria Oradea. În schimb, ofiţerul le-a pretins câte 1.000 euro, plus o noapte de sex, pe care fiica unuia dintre ei urma s-o petreacă cu judecătorul. În acest caz, magistratului nu i s-a adus încă nicio acuzaţie, deşi procurorii au interceptat discuţii pe care Puşcaş le-a purtat cu Rob despre dosar, explicându-i şi cum a soluţionat "problema".

Puşcaş: La M. îi un an în jos. La ălalalt nu s-a putut face nimica.
Rob: La celălalt, nimic?
Puşcaş: Nimic, că no, aşa o rezultat.
Rob: Pfoa! Băga-mi-aş!... No, bine.
Puşcaş: Ăla, Mustăcilă (n.r. - unul din hoţi poartă mustaţă), ăla are doi ani şi patru luni...

Reţinut de procurori pe 9 ianuarie, Rob a fost pus în libertate de judecătorul Traian Munteanu, magistratul considerând că DNA nu avea suficiente probe care să justifice măsura. O săptămână mai târziu, însă, Înalta Curte a casat soluţia judecătorului orădean şi a admis solicitarea DNA, dispunând arestarea ofiţerului pentru 29 de zile. Odată cu solicitarea de arestare, procurorii DNA Oradea au venit în faţa Înaltei Curţi şi cu o altă cerere: ca toate procesele care se vor derula în "cazul Rob" să fie mutate la o altă instanţă din ţară. Motivele sunt, nu-i aşa, evidente...

UPDATE:

Curtea de Apel Oradea a comunicat marţi, 22 ianuarie, că nu a fost înştiinţată oficial, nici de către DNA, nici de către Inspecţia Judiciară a CSM, cu privire la aspectele comentate în articol. "În cazul în care astfel de informaţii vor fi obţinute, vor fi făcute publice", a asigurat instituţia.