Judecătoria Oradea a decis, marţi, că doctorul Ovidiu Pleşa, încarcerat vara trecută după ce a fost condamnat definitiv la 3 ani de detenţie pentru 235 de fapte de luare de mită, poate fi eliberat condiţionat.

Propunerea a fost formulată în urmă cu două săptămâni de Comisia de propuneri pentru libertate condiţionată din cadrul Penitenciarului Oradea, care a avut în vedere faptul că medicul a avut o conduită bună şi a muncit în timpul detenţiei, împreună cu zilele lucrate acesta ispăşind fracţia de două treimi din pedeapsă, obligatorie pentru a fi eliberat condiţionat.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, la baza propunerii Comisiei nu a stat şi interviul cu conţinut preventiv realizat recent de DGA, Centrul Multimedia al MAI şi Penitenciarul Oradea, şi în care medicul le transmite funcţionarilor să se ţină departe de şpăgi, „că nu e de joacă cu corupţia, nu-i un lucru pe care să-l poţi manageriza, e un lucru foarte, foarte grav, care poate să-ţi distrugă întreaga viaţă", iar cetăţenilor "să nu dea mită, pentru că riscă şi ei".

Propunerea Comisiei din Penitenciar a fost înregistrată săptămâna trecută la Judecătoria Oradea şi s-a judecat, marţi, când instanţa a decis să o admită. Hotărârea instanţei nu este, însă, definitivă, iar procurorii DNA au şi anunţat că au contestat-o.

„Concluzia noastră a fost de respingere a propunerii comisiei, pe considerentul că faptele pe care le-a comis - 235 de acte de luare de mită - sunt grave, iar timpul care a trecut de la încarcerare nu a fost suficient pentru ca pedeapsa să îşi atingă scopul propus, acela de reeducare”, a explicat procurorul şef al DNA Oradea, Felicia Popovici.

Verdictul final va fi pronunţat de Tribunalul Bihor.

Doctorul Ovidiu Pleşa, de la Comisia de expertiză medicală din cadrul Casei de Pensii Bihor, a fost încarcerat pe 28 iunie anul trecut, după ce Curtea de Apel Oradea l-a condamnat definitiv la 3 ani de detenţie, într-un dosar în care procurorii DNA Oradea l-au acuzat că, în perioada 11 mai - 25 iunie 2015, a luat de 235 de ori mită, în valoare totală de 55.975 lei. Banii erau primiţi de la diverse persoane, în schimbul eliberării ori prelungirii certificatelor de încadrare în grad de handicap sau prelungirii concediilor medicale.