Judecătoria Oradea a emis, joi, mandat european de arestare pe numele lui Iuliu Kiss, zis Paprika, interlopul dispărut imediat după pronunţarea sentinţei de condamnare la 5 ani de închisoare cu executare dispuse pe numele său de Curtea de Apel Cluj Napoca.

Şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, a declarat pentru BIHOREANUL că în baza mandatului european de arestare, datele interlopului au fost implementate în sistemul informatic Schengen, ca persoană urmărită internaţional, urmând să fie extrădat în momentul în care va fi localizat şi prins pe teritoriul Uniunii Europene.

"S-a emis mandatul european de arestare care permite extrădarea rapidă a persoanei căutate în România, în vederea executării pedepsei, s-au făcut demersuri şi s-au introdus datele fugarului şi în sistemul informatic Schengen. Se fac cercetări, audieri ale rudelor, cunoştinţelor, acţiuni în colaborare cu colegi din ţară dar şi din străinătate. Sperăm să-l localizăm şi să îl prindem cât de curând", a spus şeful Poliţiei Bihor.

Interlopul orădean Iuliu Kiss, zis Paprika, condamnat la 5 ani de închisoare după tragicul accident rutier soldat cu moartea unei tinere şi rănirea gravă a altor două, a dispărut luni, imediat după terminarea procesului său de la Curtea de Apel Oradea.

"Din primele verificări, fugarul a fost la proces, însă la pronunţare nu s-a mai prezentat. De atunci e dispărut", a explicat chestorul Liviu Popa.

Fuga lui Paprika a fost uşurată şi de procedura birocratică anevoioasă prin care sentinţa dată luni a fost comunicată Poliţiei Bihor abia miercuri dimineaţa, pentru a fi pusă în aplicare.

De la Cluj, soluţia Curţii de Apel Cluj Napoca a ajuns abia marţi la Judecătoria Oradea, instanţa care a judecat prima dată cazul şi este obligată să emită mandatul de executare a pedepsei. De aici, documentul a fost emis şi transmis Poliţiei Bihor abia miercuri dimineaţa la ora 10.

"Noi am făcut unele verificări informative încă de marţi, când s-a publicat în presă ştirea privind condamnarea fugarului. Dar era deja dispărut", a spus BIHOREANULUI şeful Poliţiei Bihor.

După cum a informat BIHOREANUL, poliţiştii trimişi miercuri dimineaţa să pună în aplicare mandatul de executare a pedepsei de 5 ani de închisoare încasată de bărbat au cerut imediat darea lui în urmărire naţională şi au demarat procedurile pentru obţinerea unui mandat european de arestare pe numele interlopului.