Judecătoria Salonta a respins propunerea de arestare preventivă pentru cei 15 inculpaţi din mega-dosarul de braconaj al Parchetului local, însă a dispus plasarea tuturor sub control judiciar pentru 60 zile, cu interdicţia de a părăsi judeţul, dar şi de a participa la vreo partidă de vânătoare.
Măsura a fost dispusă vineri seară, la o zi după procesul desfăşurat în Cameră de consiliu, unde 10 avocaţi au pledat în favoarea acuzaţilor, prelungind dezbaterile pe mai bine de opt ore.
Au schingiuit animale
Informaţiile făcute publice pe portalul instanţei arată că procurorii le impută sute de infracţiuni celor 15 inculpaţi. Între aceștia se numără fostul consilier judeţean PSD Iosif Ştefan Dulău, administratorul Asociaţiei de Vânătoare Tinca, paznicul asociaţiei, Gheorghe Gliţă, fraţii Andrei, Nicolae şi Sorin Sarca, patronii unor firme de comerţ cu material lemnos şi materiale de construcţii din comună, dar şi medicii Aurel Marţi și Florin Plăian, respectiv afaceristul Mircea Hadade, patron de firme de construcţii şi case de schimb valutar din Oradea.
Pe lângă infracţiunile de braconaj, fals în înscrisuri sub semnătură privată, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uzul nelegal de armă, în minuta încheierii judecătoreşti sunt menţionate şi fapte ca uciderea animalelor cu intenţie, fără drept, folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea ori rănirea sau schingiuirea animalelor, majoritatea reţinute în formă continuată.
Decizia luată de Judecătoria Salonta nu este definitivă, procurorii şi cei 15 împricinaţi având posibilitatea să o conteste la Tribunalul Bihor.
Împușcături pentru intimidare
După cum a relatat BIHOREANUL, ancheta Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta, desfăşurată în colaborare cu Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Bihor şi cu sprijinul Brigăzii Operațiuni Speciale Oradea, a pornit în urma unui incident şocant produs în seara de 12 iulie.
Atunci, doi vânători din Tinca, afaceristul Nicolae Sarca, şi consăteanul lui, Alexandru Merge, s-au certat, iar cel dintâi şi-a descărcat carabina de vânătoare în scop de intimidare, chiar într-o zonă locuită a satului.
În timpul cercetărilor care au urmat, oamenii legii au aflat că fondul de vânătoare din zonă, preferat de numeroase notabilităţi orădene, este un "rai" al braconierilor. Mai multe VIP-uri ale judeţului ar fi ieşit în mai multe rânduri la partide de vânătoare ilegale, la mica înţelegere cu şeful Asociaţiei de Vânătoare Tinca, Ştefan Dulău, şi paznicul de vânătoare Valentin Gliţă, fără autorizaţiile obligatorii în astfel de situaţii.
În septembrie, poliţiştii şi procurorii din Salonta au desfăşurat percheziţii domiciliare, au ridicat o sumedenie de arme și elementele de muniție (unele deținute legal, altele nelegal), precum și peste 100 de trofee de căprior, 14 trofee de cerb comun, plus altele de mistreț, vulpe, ba chiar și urs. Tot atunci, anchetatorii au dezvăluit că cercetările vizează 17 persoane, însă numărul acestora a crescut, săptămâna trecută, la 21. Dintre acestea, miercurea trecută, 20 au fost reţinute, iar pentru 15 persoane, procurorii au solicitat arestarea preventivă, cerere care a fost respinsă.
Ancheta în caz nu este încă finalizată.