Ziua Z, în care trebuia aflat deznodământul în cel mai complex caz instrumentat de DNA Oradea de la înfiinţare la capătul a trei ani de procese, s-a amânat.

Între Moş Nicolae şi Moş Crăciun

Judecătorii Antik Levente şi Gabriela Ţarcă, de la Curtea de Apel Oradea, nu au ajuns la un acord asupra sentinţei definitive în acest caz, astfel că va fi nevoie de un al treile ajudecător, după ce în vară Tribunalul Bihor îi condamnase pe principalii inculpaţi, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean şi al UDMR Bihor Alexandru Kiss şi pe proprietarul grupului de firme Selina, Beniamin Rus, la 8 şi respectiv la 4 ani de închisoare cu suspendare, plus confiscarea bunurilor pentru ca statul să recupereze suma de 8,5 milioane euro.

În acelaşi dosar a mai fost condamnat de Tribunalul Bihor şi afaceristul ungur de origine română Bojtor Vilmos, la 6 ani de închisoare, pentru vina de a fi intermediat mita dată de Rus lui Kiss şi prietenului său, Alexandru Mudura, dar şi de alţi trei oameni de afaceri, pentru a-şi folosi influenţa aşa încât mai multe firme să primească contracte publice din partea Primăriei Oradea (construirea haldei ecologice de deşeuri de către firma Keviep din Debreţin şi aprovizionarea cu cărbune a Electrocentrale de către firma Martex Trans, patronată de orădeanul Gheorghe Roatiş) şi din partea Consiliului Judeţean (pentru reabilitarea şi deszăpezirea de drumuri judeţene şi vânzarea către Selina, sub preţul pieţei, pe baza unei licitaţii trucate, a terenurilor fostelor unităţi militare din Calea Aradului şi din strada Armatei Române.

Patronii Keviep, Miklossy Ferenc, şi fiul acestuia, Miklossy Ferenc Laszlo, precum şi Gheorghe Roatiş, au scăpat de condamnare după ce Tribunalul a constatat prescrierea răspunderii penale din cauza vechimii faptelor pentru care au fost puşi sub inculpare, de spălare de bani.

La întors şi „la groapă”

Declanşată în septembrie de Kiss, Rus şi Bojtor, a doua fază a procesului s-a judecat la Curtea de Apel până miercuri, când completul alcătuit din judecătorii Antik Levente şi Gabriela Ţarcă a anunţat că va pronunţa sentinţa în cursul zilei de joi, la ora 12.

Cu acest prilej, preşedintele completului, Antik, a anunţat, sec şi fără solemnitatea cerută, doar amânarea pe data de 10 decembrie, după care a părăsit rapid încăperea. În sala de judecată nu au fost prezenţi inculpaţii, ci doar o parte din avocaţii lor, unul dintre aceştia mărturisind că era pregătit să „desfacă şampania”.

UPDATE: S-a constituit complet de divergenţă

La scurt timp după anunţul incomplet al lui Antik, Curtea de Apel Oradea a făcut, prin Biroul de presă, precizările pe care judecătorul nu le-a furnizat în sala de judecată, aşa cum ar fi trebuit. În realitate, conform informaţiilor primite, cauza a fost repusă pe rol în vederea constituirii unui complet de divergenţă, fixându-se termen de judecată pe data de 10 decembrie, ora 9.

Asta înseamnă că cei doi judecători nu s-au pus, de fapt, de acord asupra unei soluţii, astfel că va fi nevoie de desemnarea, prin targere la sorţi, a unui al treilea magistrat, care va înclina balanţa într-o parte sau alta.

Legal, judecătorii pot decide, prin pronunţare, fie achitarea inculpaţilor (ceea ce ar fi extrem de dificil având în vedere sentinţa neiertătoare de la Tribunal), fie condamnarea lor (pe o durată mai mare sau mai mică decât cea stabilită de instanţa de fond), fie casarea sentinţei Tribunalului şi rejudecarea dosarului, la această instanţă, de la zero.

Dat fiind că faptele pentru care au fost judecaţi inculpaţii datează din perioada 2002 - 2008, în această a treia variantă ar însemna că procesul mai poate fi prelungit până la prescrierea răspunderii penale.

Nu este încă ştiut motivul divergenţei dintre judecătorii Ţarcă şi Antik. Este posibil ca unul să fi dorit să adopte o sentinţă, în vreme ce celălalt ar fi preferat soluţia "spălării pe mâiini", prin retrimiterea dosarului la Tribunal.