La Curtea de Apel Oradea s-a desfăşurat, vineri, un nou termen de judecată al procesului în care fostul ministru de Justiţie Rodica Stănoiu contestă calitatea de colaborator al Securităţii.

În cadrul dezbaterilor, judecătorii au luat act de o adresă a Institutului Naţional de Expertize Criminalistice (INEC) Bucureşti care a comunicat că are doar şase experţi în domeniul grafologic, iar trei dintre aceştia au efectuat deja o expertiză în acest dosar, care a fost dispusă înainte de strămutarea procesului la Oradea.

În consecinţă, în cazul în care cercetarea grafologică efectuată în cauză la cererea Curţii de Apel Oradea ar fi contestată, nu ar mai exista posibilitatea unei contraexpertize, care se realizează obligatoriu de către o altă comisie de trei experţi decât cea care a făcut prima analiză.

Prin urmare, judecătorii Curţii de Apel Oradea au dispus înaintarea documentelor care urmează să fie analizate Laboratorului interjudeţean de Expertize Criminalistice Timişoara. "Astfel, în cazul în care prima expertiză efectuată de către Laboratorul de la Timişoara ar fi contestată, ar exista posibilitatea efectuării unei noi expertize de către INEC Bucureşti", a declarat purtătorul de cuvânt al Curţii, judecătoarea Claudia Rus.

În septembrie 2010, Curtea de Apel Oradea a încuviinţat cererea CNSAS de efectuare a unei noi expertize grafologice care să stabilească autenticitatea notelor informative către fosta Securitate semnate cu pseudonimul Sanda şi dacă acestea aparţin fostului ministru al Justiţiei Rodica Stănoiu, care neagă că ar fi scrisul ei.

Pe lângă dosarul întocmit în anii 80 pentru obţinerea paşaportului la fosta Direcţie a Paşapoartelor şi pus la dispoziţia experţilor grafologi de CNSAS, printre documentele acceptate de instanţă pentru expertizare se numără şi declaraţia de avere a lui Stănoiu.