Curtea de Apel Oradea şi instanţele din circumscripţia ei s-au aflat în topul celor mai aglomerate instanţe din ţară, însă acest lucru nu a afectat actul de justiţie, care a fost „corespunzător standardelor impuse”.

Aşa spune un comunicat lapidar şi neargumentat transmis presei, joi, de Biroul de presă al Curţii, după analizei activităţii pe 2017 realizată în Adunarea generală a judecătorilor, desfăşurată în Palatul de Justiţie din Oradea, eveniment la care au participat şi doi judecători membri CSM, Gabriela Baltag şi Evelina Oprina, precum şi preşedinţii instanţelor din circumscripţia Curţii de Apel Oradea.

Şedinţa s-a desfăşurat fără prezenţa mass-media, care nu a fost invitată nici măcar la o conferinţă de presă, iar raportul nu a fost transmis în întregime, ci doar sub forma unei informări de câteva rânduri, care prezintă exclusiv cifre privind activitatea Curţii.

Astfel, potrivit comunicatului, volumul total al cauzelor aflate pe rol la nivelul Curţii de Apel Oradea a fost anul trecut de 10.141 dosare, în creştere cu 12,9% faţă de anul 2016, când s-a înregistrat un volum total de 8.983 dosare.

„În anul 2017, numărul dosarelor nou intrate la Curtea de Apel Oradea a crescut la 8.101, cu 17,6% faţă de anul 2016, când s-au înregistrat 6.886 de dosare şi cu 13,7% faţă de anul 2015, când au fost înregistrate un număr de 7.122 dosare”, se arată în document.

Comunicatul defalcă, în câteva rânduri, şi situaţia dosarelor pe secţiile Curţii, arătând apoi că instanţa se plasează pe locul patru pe ţară cu 644,4 dosare/schemă, după Curtea de Apel Alba Iulia, care a avut o încărcătură de 759,2 dosare/schemă, Curtea de Apel Timişoara, cu o încărcătură de 685,7 dosare/schemă, şi Curtea de Apel Cluj - 652,1 dosare/schemă.

Cât priveşte încărcătura pe judecător, Curtea de Apel Oradea se plasează pe locul trei pe ţară, cu 829,8 dosare/judecător, după Curtea de Apel Alba Iulia, care a avut o încărcătură de 970,8 dosare/judecător, şi Curtea de Apel Piteşti, cu o încărcătură de 864, 3 dosare/judecător.

În final, fără să prezinte într-o propoziţie măcar activitatea celorlalte instanţe, reprezentanţii Curţii au trecut direct la concluzii, afirmând că analiza "conturează imaginea unei activităţi eficiente a tuturor instanţelor din circumscripţia acestei curţi de apel, relevând efortul depus de magistraţi pentru soluţionarea cauzelor în termen rezonabil şi într-o manieră care să corespundă standardelor impuse de un act de justiţie de calitate”.